Lowlands
Lowlands Bart Heemskerk - archieffoto

Lowlands is ‘beeldbepalend’ en mag van de rechter tot één uur ’s nachts doorgaan

Biddinghuizen

UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft bepaald dat Lowlands op vrijdag en zaterdag tot één uur in de nacht mag doorgaan. Bezwaren van bewoners van het nabijgelegen bungalowpark De Boschberg werden afgewezen.

De gemeente Dronten heeft de vergunningen voor Lowlands en Defqon.1 verruimd. Beide festivals kregen meer geluidruimte en Lowlands mag ’s nachts langer doorgaan. De coöperatieve vereniging bungalowpark De Boschberg tekende bezwaar aan. De rechtbank stelde vorig jaar dat B en W de twee uur extra voor Lowlands onvoldoende had gemotiveerd.

Maar twee avonden

Het gemeentebestuur zette die  motivatie alsnog op papier. Het gaat om slechts twee avonden per jaar, schrijven B en W. Bovendien worden de omwonenden tijdig geïnformeerd en wordt de geluidsbelasting op het bungalowpark aanvaardbaar geacht. Verder kunnen recreanten er volgens het gemeentebestuur voor kiezen om tijdens Lowlands geen gebruik te maken van hun bungalow.

Daarnaast wijzen B en W erop gewezen dat Lowlands een beeldbepalend evenement is voor de gemeente. Daarom vindt de gemeente het niet onredelijk om van de omgeving te vragen het geluid te dulden.

De rechtbank stelt dat de gemeente Dronten nu een redelijke afweging van alle belangen heeft gemaakt. Ook de belangen van het bungalowpark zijn meegewogen. En dus staat voor Lowlands het licht op groen om ‘s nachts door te gaan tot één uur.

De Boschberg