Jean Paul Gebben en Hugo de Jonge.
Jean Paul Gebben en Hugo de Jonge. ©maartenheijenk.nl

Opkomst bij grootschalig testen in de gemeente Dronten blijft steken op 16%

Algemeen

DRONTEN - De afgelopen zes weken mocht iedere Drontenaar van 12 jaar en ouder zich één, twee of drie keer gratis laten testen op corona, ook als ze geen klachten hadden. Als iedereen dat drie keer had laten doen, waren er zo’n 112.000 tests geweest. In werkelijkheid waren het er 18.000 ofwel 16%.

In de zes weken van het massaal testen waren er in de gemeente Dronten 314 positieve tests. In de zes weken voorafgaand aan de pilot waren er 391 personen positief. Anders gezegd: gedurende de proef met grootschalig testen nam het aantal positieve tests met 20% af.

Het aantal van van 314 positieve gevallen op 18.000 tests betekent dat tijdens het grootschalig testen 1,7% van de tests positief was.

Voorlopige resultaten

De resultaten zijn zeer voorlopig. Het aantal van 18.000 wordt desgevraagd genoemd door GGD Flevoland. De aantallen positieve tests komen uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.

De definitieve resultaten van de proef in Dronten laten nog even op zich wachten. „De berg aan data wordt nu verzameld en geanalyseerd”, aldus Sven van der Burg van GGD Flevoland, „Dat heeft tijd nodig. Waarschijnlijk medio april kunnen we daarover naar buiten treden.”

Tegenvaller

Feit is wel dat de deelname aan het grootschalig testen een afknapper is voor de organisatie, waaronder de gemeente Dronten, GGD Flevoland en het ministerie van VWS. Zij hebben vele duizenden euro’s geïnvesteerd in een campagne om de opkomst te bevorderen. Dat gebeurde met onder andere posters, advertenties, brieven en via de social media.

Minister Hugo de Jonge heeft de teststraat in sporthallen ’t Dok anderhalve week geleden bezocht. Op dat moment werd gesteld dat er 14.000 tests waren gedaan en werd er gesproken van een tegenvaller.

Alhoewel er sindsdien nog vierduizend tests zijn bijgekomen, blijft Dronten ver verwijderd van de nagestreefde 60%. Dat percentage werd heel voorzichtig genoemd bij de start van de proef. Zelfs als niemand zich een tweede of derde keer heeft laten testen, betekent 18.000 tests een opkomst van minder dan 50%.

Lansingerland

Het streven naar 60% was gebaseerd op een proef in de gemeente Lansingerland. Burgemeester Jean Paul Gebben zei vorige week echter al dat een vergelijking met deze Zuid-Hollandse gemeente niet opgaat: „Want daar ging het om risicogericht testen en daar was een beetje paniek vanwege de Britse variant. Dus het was niet helemaal eerlijk om die 60% aan te houden.”

De burgemeester voegde er meteen aan toe dat het opkomstpercentage niet het voornaamste is: „Ik vind het veel belangrijker dat het aantal testen in Flevoland is verdubbeld door Dronten.”

Onder de mensen die de afgelopen weken positief getest werden, bevinden zich er volgens Gebben veel die anders niet ontdekt waren: „Er liepen dus minder mensen door terwijl ze positief waren. Dat maakt dat er minder besmettingen zijn. Dàt is de winst.”

Grootschalig testen

De heer en mevrouw Kollen kregen huisbezoek aan de Cultuursingel in Biddinghuizen.
400 OFW-huurders melden zich aan voor huisbezoek: "Werken aan een thuisgevoel" 10 uur geleden
Popkoor Unlimited Sound Dronten
Wat is er vrijdag te doen? IVN, De Schakel, Dorcas, Maris Sonores, theatershows 10 uur geleden
Thim Verhoeven neemt na tien jaar afscheid van Swift'64 1.
Zinderend slot bij Asv Dronten, afscheid bij Swift'64, titelstrijd bij BAS 11 uur geleden