Chantal Sijtsma (Leefbaar Dronten)
Chantal Sijtsma (Leefbaar Dronten) ©maartenheijenk.nl

Er komen voorlopig geen corona-troostbomen: „Dat moet uit de samenleving komen”

Algemeen

DRONTEN - Vrijwel iedere fractie in de gemeenteraad van Dronten noemt vanavond het idee van corona-troostbomen ‘sympathiek’. „Een mooi gebaar”, zo klinkt het meermalen. Toch ziet de overgrote meerderheid van de raad het plan van de ChristenUnie niet zitten. Het komt wat hen betreft te vroeg en ze denken dat het initiatief eigenlijk vanuit de samenleving moet komen.

Ingrid Paalman van de ChristenUnie houdt een vurig pleidooi: „Het is tijd voor een gebaar.” Ze krijgt bijval van Chantal Sijtsma (Leefbaar Dronten): „Er is heel erg behoefte aan een plek waar we even stil kunnen staan bij alle verdriet dat mensen is overkomen.”

Taak van gemeente?

Voor Peter Duvekot van de SP is een plek voor alleen corona eigenlijk te specifiek. „Wij zien het ook niet direct als een taak voor ons als gemeente.” Remco de Maaijer (VVD) denkt dat de pandemie nog niet voorbij is: „Wij doen het liever als alles achter de rug hebben.”

De rest van de gemeenteraad herkent zich in de standpunten van SP en VVD. „De discussie is voor de samenleving”, meent Lazise Hillebregt van D66. „De ChristenUnie vindt het een goed idee, maar vindt de samenleving dat ook”, vraagt Dinand Ekkel van het CDA zich af.

Ludgerustoren

„Het is al zo ingevuld, het gaat al een bepaalde richting op”, klaagt PvdA’er Suzanne Stoop. Danieke van Baal (GroenLinks) wil het op een later moment aanzwengelen: „En mensen die nu op zoek zijn, wil ik heel graag wijzen op de stilteplek in de Ludgerustoren.”

Ingrid Paalman legt zich bij de meerderheid van de raad neer. „Maar we houden ‘m warm, dus hij komt terug!”

Corona-troostbomen