Ramazan Yazir
Ramazan Yazir ©maartenheijenk.nl

Dronten doet niet moeilijk over cadeaus bijstandsgerechtigden tot 1.200 euro

Gemeente

DRONTEN - Bijstandsgerechtigden in de gemeente Dronten mochten tot nu toe ieder jaar voor 500 euro aan cadeaus ontvangen. De gemeenteraad besloot donderdag dat die drempel omhoog gaat naar 1.200 euro.

Het was Peter Duvekot van de SP, die de zaak had aangekaart. „We kennen schrijnende voorbeelden van mensen met een uitkering die enorme bedragen moeten terugbetalen”, zei hij. Volgens de SP’er zijn giften over ’t algemeen geen luxe.

Nu alvast

De Tweede Kamer denkt na over een giftenvrije drempel van 1.200 euro. Het duurt nog even voordat dit definitief is. Daarom stelde Duvekot voor om in Dronten alvast naar die 1.200 euro te gaan.

Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) vond het een goed voorstel. Hij wil het bovendien met terugwerkende kracht vanaf 1 januari invoeren. De gemeenteraad kon zich daarin vinden, ook al omdat het voor de gemeentekas geen consequenties heeft.

Waarom is het nodig?

In antwoord op een vraag van Ramazan Yazir (CDA) zei de wethouder dat hij het cruciaal vindt dat uitkeringsgerechtigden de giften melden bij de gemeente: „Want vaak is het goed om te kijken wat de reden van die gift is. Waarom is het nodig? Heeft iemand schulden? Zijn er andere hoge kosten?”

Een melding is volgens Van Bergen een goede aanleiding om met mensen in gesprek te gaan: „Waarbij we altijd kijken naar de menselijke maat.”