Rechtbank
Rechtbank ©maartenheijenk.nl

Ex-hulpverlener uit Swifterbant niet schuldig aan ontucht met verstandelijk beperkte cliënt

Algemeen

LELYSTAD - De rechtbank in Lelystad heeft een 31-jarige man uit Swifterbant vrijgesproken van het plegen van ontucht met een verstandelijk beperkte cliënt, die in Dronten aan zijn zorg was toevertrouwd. Volgens de rechter was de man niet meer werkzaan als hulpverlener op het moment dat hij een relatie met de vrouw aanging.

De relatie tussen de voormalige hulpverlener en de vrouw duurt inmiddels 2,5 jaar. Ouders en begeleiders van de vrouw maken zich daar zorgen over. De rechtbank vindt dit begrijpelijk ‘vanuit hun positie en zorg’, maar stelt dat er geen sprake is van strafbare feiten.

Op non-actief

Volgens de rechtbank is er bewijs voor seksueel getint contact sinds 28 augustus 2018. De hulpverlener was één dag daarvoor op non-actief gesteld door zijn werkgever.

De verdachte kende de vrouw als hulpverlener, maar is zelf gestopt met zijn werk. De rechtbank concludeert dat hij daarmee voorkwam dat er een situatie ontstond, waarbij hij een relatie met een cliënt had.

Van horen zeggen

Er zijn verklaringen dat er al vóór zijn ontslag een seksuele verhouding was. Deze verklaringen ‘van horen zeggen’ zijn voor de rechtbank geen reden voor een veroordeling. Een getuige zou hen in die tijd hebben zien tongzoenen, maar ook dat acht de rechtbank niet bewezen.

De verstandelijke beperking van de vrouw is voor de rechter eveneens geen reden om de ex-hulpverlener te veroordelen. Volgens de uitspraak is de vrouw in staat om zelf haar wil te bepalen over seksuele handelingen.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 6 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 6 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 7 uur geleden