Corona-teststraat in 't Dok in Dronten.
Corona-teststraat in 't Dok in Dronten. ©maartenheijenk.nl

Gemeente houdt coronaenquête: Hoe erg vindt u het om anderen te besmetten?

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten houdt naar aanleiding van de proef met het grootschalig testen een enquête onder de inwoners. Eén van de vragen: „Hoe erg zou u het vinden om iemand anders te besmetten met het coronavirus?”

Zes weken lang konden de Drontenaren van 12 jaar en ouder zich één, twee of drie keer laten testen op corona, ook als ze geen klachten hadden. De opkomst bleef steken op 16%. In het kader van deze proef legt de gemeente nu een vragenlijst voor aan de inwoners.

Telefoonnummer

De overheid benadrukt dat de enquête anoniem is. Wel kunnen de inwoners hun telefoonnummer opgeven als ze willen meewerken aan verder onderzoek door het RIVM en de Universiteit van Amsterdam.

Behalve naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en woonwijk informeert de gemeente hoe vaak men zich heeft laten testen en wat de uitslag was. Bij een negatieve test wil de gemeente weten hoe de inwoners zich gedragen hebben. Zijn ze meer of minder buiten gaan wandelen, sporten, winkelen, naar familie of vrienden gegaan en naar het werk gegaan? Verder vraagt de gemeente of de inwoners na een negatieve test dichter dan anderhalve meter bij vrienden of familie kwamen.

Op de vraag waarom inwoners zich hebben laten testen, kunnen ze diverse antwoorden aangevinken. Daaronder: ‘dit is mijn burgerplicht’ en ‘ik wil hiermee de zorg en ziekenhuizen ontlasten’.

Vaccineren

De onderzoekers vragen ook naar de bereidheid van de inwoners om zich te laten vaccineren. Een andere vraag luidt: „Hoe waarschijnlijk is het dat u de komende maanden besmet raakt met het coronavirus?”

„Hoe erg zou het voor u zijn, als u het coronavirus krijgt?”, wil de gemeente weten. En: „Stel dat u zelf besmet bent met het coronavirus. Hoe waarschijnlijk is het dan dat u weer anderen besmet?”

Grootschalig testen