Afbeelding
silviarita

Vrouwen beter voorbereiden: „Overgangsklachten zijn goed te behandelen”

Algemeen

DRONTEN - Ingeborg den Breejen en Jennifer Wijnberg pleiten voor een preventief consult voor vrouwen rond de leeftijd van 45 jaar. Ze willen daarmee vrouwen beter voorbereiden op de verschillende aspecten van de overgang.

Ingeborg en Jennifer startten in januari in Dronten met Care for Women. In de Week van de Overgang, van 12 tot 17 april, stellen zij dat gebrek aan kennis over overgangsklachten onnodig leed veroorzaakt.

Niet herkend

„Opvliegers zijn bij de meeste vrouwen wel bekend als zijnde een overgangsklacht, maar klachten als vermoeidheid, stemmingswisselingen, gewricht- en spierpijn of slecht slapen worden vaak niet als zodanig herkend”, aldus Ingeborg en Jennifer.

„Toch komen juist deze klachten veel voor tijdens de overgang, zelfs veel meer dan opvliegers. Zij verstoren in ernstige mate het dagelijks functioneren van vrouwen gedurende vele jaren. De overgang duurt immers gemiddeld 7 tot 10 jaar”, aldus beide dames.

Goed te behandelen

Overgangsklachten zijn volgens Care for Women tegenwoordig goed te behandelen. „Als we hoofdpijn hebben, is het normaal dat we paracetamol slikken. Maar dit soort klachten moeten we maar gewoon accepteren. Het hoort erbij. Wij begrijpen dit niet.”

Juist daarom vinden zij deze week belangrijk. „We zijn het aan de vrouwen in Nederland verplicht aandacht te vragen voor de overgang. Het is namelijk niet nodig om maar door te blijven rennen en de klachten te accepteren. Wij vinden dat iedereen dat moet weten.’’

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 15 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 15 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 16 uur geleden