Rechtbank
Rechtbank ©maartenheijenk.nl

Rechter beslist: Vermeulen Food Group niet verantwoordelijk voor afvoer asbest

Biddinghuizen

LELYSTAD – De Vermeulen Food Group (VFG) uit Biddinghuizen, bekend van Flevosap, is volgens de rechter niet verantwoordelijk voor de afvoer van een stapel asbestplaten uit de Drontense loods van Roel Vermeulen. De kortgedingrechter in Lelystad vindt dat er onvoldoende bewijs is dat VFG de opdracht gaf voor de verwijdering van de platen.

Volgens Roel werden de asbestplaten in 2016 zonder overleg in zijn loods aan de Boudewijnlaan in Dronten gelegd door de VFG. Zijn broer Wyno had in zijn hoedanigheid van directeur de platen kort daarvoor laten verwijderen van een van zijn bedrijfspanden.

Hoogoplopende ruzie

In 2019 moest Roel het familiebedrijf verlaten na een hoogoplopende ruzie tussen hem en Wyno. Het conflict was zo heftig dat een tijdelijke bestuurder nodig was om toezicht te houden op het reilen en zeilen binnen het bedrijf. Die verkocht het bedrijf uiteindelijk aan Wyno, die tot op de dag van vandaag mede-directeur is. 

Maar Roel bleef al die tijd zitten met de 2740 kilo aan asbestplaten in zijn loods. Bij de rechter werd eind vorig jaar afgesproken dat het asbesthoudende materiaal op kosten van de VFG zou worden verwijderd.

Dat gebeurde op 28 december. Volgens Roel echter niet op een deugdelijke manier. Hij denkt gezondheidsschade te hebben opgelopen, door het inademen van asbestdeeltjes. Een tweede gevolg is dat de gemeente Dronten de loods heeft verzegeld totdat er een asbestinventarisatie is gemaakt. Roel verhuurt de loods als opslagruimte en kan dat door deze afsluiting niet meer doen.

Loopt in de papieren

De schade loopt volgens Roel behoorlijk in de papieren. Daarom vroeg hij bij de rechter een voorschot van 25.000 euro op een uiteindelijke schadevergoeding. Hij eist bovendien dat de VFG de asbestinventarisatie betaalt en een eventuele sanering, als die nodig blijkt te zijn. Hij wil binnen vier weken de verzegeling van zijn loods van de baan hebben, op straffe van dwangsommen.

Maar de VFG vertelde twee weken terug ter zitting dat Roel zelf de asbestplaten onzorgvuldig heeft laten verwijderen. De platen zouden ook op aandragen van Roel in zijn loods zijn gelegd. ‘Hij moet zelf zorgdragen voor de asbestinventarisatie en de afhandeling. Want hij heeft dit zelf allemaal veroorzaakt’, zei de advocaat van het bedrijf daarover.

De rechter wil best geloven dat VFG de eigenaar is van de asbestplaten. Maar dat betekent niet dat de onderneming ook meteen verantwoordelijk is voor de wijze waarop de platen zijn afgevoerd. En volgens hem is nergens uit gebleken dat het bedrijf de opdracht voor de verwijdering heeft gegeven.

Flevosap