Japanse sierkers.
Japanse sierkers. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | De Japanse sierkers aan Het Blazoen in Swifterbant

Algemeen

(door Jaco Houweling)

Na een paar mooie dagen kunnen we nu, begin april, de winterjas weer aan. Het is gewoon koud. Maar gelukkig komt op veel plaatsen de bloesem alweer tevoorschijn. Dit keer een hele mooie bloesem in Swifterbant, op de hoek van Het Blazoen met De Koningshof.

Om precies te zijn is het een Japanse sierkers met de vreemde naam ‘Pandora’. Deze cultivar is waarschijnlijk al voor 1800 in Japan gekweekt en net voor de tweede wereldoorlog door kwekers meegenomen naar Engeland.

In verschillende culturen is de kersenbloesem een beeld van vergankelijkheid. Maar een paar dagen is de bloesem mooi en daarna valt het alweer uit. Ook deze soort sierkers ziet er in de zomer een beetje saai uit, maar in de herfst heeft de boom wel weer prachtige herfstkleuren.

Met sierkersen wordt al eeuwen gekweekt, waardoor er nu sierkersen te koop zijn in zo’n beetje alle vormen en maten. Sommige met kleine witte bloemen, andere met grote roze bloemen. Het mooie van zoveel soorten en maten is dat er ook soorten zijn die klein blijven en in een tuin passen. Ook in uw tuin past dus een sierkers. Zeker weten dat u volgend voorjaar zult genieten.

Wilt u reageren? Mail dan naar Stadsbomen@gmail.com.

Een boompje opzetten

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 4 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 4 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 5 uur geleden