Een deel van de zaken tussen Het Ruim en de Schouwstraat.
Een deel van de zaken tussen Het Ruim en de Schouwstraat. ©maartenheijenk.nl

Grote vastgoedeigenaren Suydersee vangen bot: Geen sloop ‘rommelige’ deel

Gemeente

DRONTEN - „Van sloop is geen sprake.” Dat schrijven B en W over het winkelgedeelte tussen Het Ruim en de Schouwstraat. De vereniging van vastgoedeigenaren in winkelcentrum Suydersee had de gemeente gevraagd het aantal winkels met 10 tot 20% terug te brengen. In haar antwoordt tikt de gemeente de vereniging van grote pandbazen op de vingers, omdat zij niet àlle vastgoedeigenaren vertegenwoordigen.

B en W kwamen in 2018 met plannen voor sloop van wat zij het ‘rommelige’ deel van het winkelcentrum noemden. Dat plan ging uiteindelijk de ijskast in, totdat de vereniging van pandeigenaren het in februari weer opperde in een brief over de leegstand in Suydersee. Kort daarna bleek dat deze vereniging niet sprak namens de eigenaren van panden aan Het Ruim.

Het gemeentebestuur antwoordt nu dat in overleg met ondernemers en vastgoedeigenaren is besloten dat de winkels tussen Het Ruim en de Schouwstraat blijven: „Het gebied heeft een authentiek karakter en biedt kansen voor bijvoorbeeld startende ondernemers.”

Onwenselijk

B en W wijzen erop dat Dronten de ambitie heeft om te groeien. Daarom is het plan van de vastgoedeigenaren om 10 tot 20% van de winkelmeters uit de markt te halen volgens het college ‘op de lange termijn mogelijk onwenselijk’.

Ook de suggestie van de vastgoedeigenaren dat de gemeente een ‘zwaargewicht crisismanager’ aanstelt, wordt afgewezen. De gemeente wil best meewerken aan het terugdringen van de leegstand: „Maar onze bijdrage is aanvullend op wat partijen zelf kunnen oppakken. Daarom verzoeken wij u om eerst in beeld te brengen wat er vanuit alle vastgoedeigenaren of ondernemers wordt opgepakt.”

Actieplan

B en W houden vast aan het actieplan voor Suydersee, dat in september door de gemeenteraad is vastgesteld. Daarin gaat het vooral over het opknappen van het openbaar gebied.

In dat plan krijgen ondernemers ook ruimte om leegstaand tegen te gaan door ‘andersoortige ontwikkelingen’: „Het kan dan gaan om ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld wonen, sport of zorg.” De gemeente is echter geen eigenaar van de panden en legt daarom de verantwoordelijkheid bij de vastgoedeigenaren.

„Wanneer iedere partij zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, en wanneer acties samen met alle vastgoedeigenaren worden opgepakt, kan de samenwerking groeien”, besluiten B en W.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 3 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 3 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 4 uur geleden