Minister Carola Schouten
Minister Carola Schouten Martijn Beekman

Aziatische bosmug is overgevlogen naar Dronten, maar wordt niet meer bestreden

Algemeen

DRONTEN - De Aziatische bosmug is een exotische steekmug, die sinds een jaar of negen in Flevoland rondvliegt. Vanuit Lelystad is-ie inmiddels overgevlogen naar Dronten, Almere en Zeewolde. 

Buiten deze vier gemeenten zijn nog geen vondsten bekend. Dat schrijft minister Carola Schouten in antwoord op vragen van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

Zeewolde

De Aziatische bosmug werd in 2012 voor het eerst aangetroffen in volkstuinen van Lelystad en was in de jaren daarna alleen in de provinciehoofdstad te vinden. In 2017 werd de bosmug aangetroffen in Zeewolde en nu dus ook in Dronten en Almere.

Volgens Carola Schouten worden aan de rand van de provincie regelmatig monsters genomen om te zien of het gebied van de Aziatische bosmug toeneemt. „De buitengrens van waar de bosmug (incidenteel) is gevestigd, bevindt zich binnen de provinciegrens en loopt door de plaatsen Almere, Zeewolde en Dronten”, aldus de minister.

Volksgezondheid

Overigens werd enkele jaren geleden op advies van het RIVM besloten om de bosmug niet langer te bestrijden: „Dit omdat het volksgezondheidsbelang zo klein is dat dit een grotere bestrijdingsinspanning niet rechtvaardigt.”

Een filmpje van de NVWA van vijf jaar geleden:


Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 5 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 5 uur geleden