De beoogde nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid.
De beoogde nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid. gemeente Dronten

Projectontwikkelaars staan nog niet in de rij voor grond van Swifterbant-zuid

Swifterbant

SWIFTERBANT - Als over enkele dagen de optie van de gemeente Dronten op de grond van nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid afloopt, mag de eigenaar zijn perceel verkopen aan wie hij wil. B en W denken dat het zo’n vaart niet loopt. Bij de eigenaar van de grond, akkerbouwbedrijf Dijkveld Stol, staan de projectontwikkelaars inderdaad nog niet rijendik voor de deur.

Drie jaar geleden sprak een werkgroep uit Swifterbant haar voorkeur uit voor een nieuwbouwwijk tussen het Swifterbos, Biddingweg en Bisonweg, ofwel Swifterbant-zuid. De gemeente legde meteen een claim - het zogenaamde ‘voorkeursrecht’ - op de grond van Dijkveld Stol en begon met het maken van een nieuw bestemmingsplan.

Drie jaar

Het zogenaamde voorkeursrecht vervalt als de gemeenteraad niet binnen drie jaar een bestemmingsplan voor de wijk vaststelt. Dat dreigt nu te gebeuren, want na drie jaar voorbereiding gaat er de laatste weken van alles mis met de plannen.

In eerste instantie leek er slechts één probleem te zijn. De gemeenteraad stelde vragen over het geluid van de overbuurman: akkerbouwer Ten Cate aan Biddingweg 11. 

Vorige week kwam daar een tweede probleem bij: een andere overbuurman, het Swifterpark aan Biddingweg 13, bleek een vergunning voor een nieuwe rundveestal te hebben aangevraagd. Sterker nog: misschien heeft-ie z’n vergunning al binnen. Dat kan tot overlast voor de wijk leiden. Voor de gemeenteraad was die informatie nieuw. Voor de wethouder was het reden om het voorstel voor het bestemmingsplan in te trekken. Dat geeft hem tijd om alles op een rijtje te zetten.

Geen concrete afspraken

Het intrekken van het voorstel betekent dat de claim op de grond vervalt. Dat heeft gevolgen voor de gemeente en de uitbreidingsplannen van Swifterbant. Het heeft ook gevolgen voor de eigenaren van het perceel. Hoe denken zij erover? Is er de afgelopen drie jaar bijvoorbeeld onderhandeld tussen de gemeente en de akkerbouwer? Patricia Dijkveld Stol vertelt desgevraagd dat er gesprekken zijn geweest, maar dat dit nog niet tot concrete afspraken leidde.

„Wij hebben vanaf het begin onze medewerking verleend”, stelt de akkerbouwer, „We zitten niet op een onteigening te wachten. Wat schiet je ermee op om het voor de rechter te laten komen? Dan trek je toch aan het kortste eind.”

Platgebeld?

Wordt de boer, nu het voorkeursrecht dreigt te vervallen, platgebeld door projectontwikkelaars? „Er heeft één keer iemand aan de deur gestaan. Die vroeg alleen wat informatie en daarna hebben we niets meer van hem gehoord”, luidt het antwoord.

Wat vindt Patricia van de recente ontwikkelingen en de rundveestal die ‘opeens’ op op tafel kwam? „Ik heb er zo mijn gedachten over…”, reageert ze, „Als je al jaren bezig bent met zo’n plan, dan heb je toch tijd genoeg gehad om te kijken hoe of wat? Dat je dan schijnbaar op het allerlaatste moment nog een vergunning verleent voor een runderbedrijf, dat vind ik vreemd. En nu moeten ze nog gaan kijken: heeft dat consequenties voor die woonwijk?”

Onzekerheid

Voor het gezin Dijkveld Stol leidt het tot onzekerheid. „Dat is al een jaar of vier zo en dat is niet prettig. Het is niet zo dat we er slapeloze nachten van hebben, maar je bent er wel steeds mee bezig, ook omdat we drie kleine kinderen hebben. Die hebben we drie jaar geleden ingelicht, want je wilt niet dat ze het op schoolplein van een ander horen. Dus die zijn er ook al drie jaar mee bezig.”

Is de familie van zins de grond te verkopen als er een goed bod komt? „Geen idee. Zover zijn we niet”, luidt de reactie, „Als het hele verhaal niet doorgaat en er wordt niet gebouwd, dan blijven we hier ‘t liefst gewoon zitten. Het was nooit ònze keus om hier weg te gaan.”

Goed bod

„Maar als het bestemmingsplan er komt, dan worden er huizen gebouwd en kunnen wij hier niet blijven zitten. Als er dan een projectontwikkelaar komt met een goed bod, wie ben ik dan om te zeggen: dat ga ik niet doen?”

Patricia Dijkveld Stol gaat er echter nog steeds van uit dat de gemeente doorgaat met Swifterbant-zuid: „Er is woningnood, dus als je er dan op het allerlaatste moment mee zou stoppen, dan heb je wel wat uit te leggen, dan heb je denk ik een probleem…. Ik verwacht dat het gewoon doorgaat, maar ik weet het pas zeker als het geld op onze rekening staat.”

Swifterbant-zuid

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 3 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 4 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 4 uur geleden