Peter Duvekot (SP)
Peter Duvekot (SP) ©maartenheijenk.nl

Paardenweides mogelijk als buffer tussen agrariërs en nieuwbouwwijk Swifterbant

Swifterbant

SWIFTERBANT - Langs de zuidelijke bosrand in Swifterbant ligt een aantal paardenweides. Tot nu toe werden die ontzien bij de plannen voor de nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid. Tot gisteravond. Uitgerekend paardenliefhebber Peter Duvekot (SP) kwam met het voorstel om de weides te verplaatsen. Wethouder Roelof Siepel ging daar gretig op in.

Tussen de geplande nieuwbouwwijk en het bestaande dorp liggen behalve het Swifterbos ook de paardenweides. De plannen voor de wijk staan momenteel ter discussie, omdat de toekomstige bewoners hinder kunnen ondervinden van de boeren aan de Biddingweg. Paarden kunnen geen bezwaarschriften indienen en dus stelt Duvekot voor om de weides te verplaatsen. Die kunnen dan dienst doen als buffer tussen de agrariërs en de wijk.

Mooie oplossing

„Als het hele plan op de schop moet en we moeten het weer van begin af aan opbouwen, waarom dan niet kijken naar de strook van de paardenweides?”, vroeg de SP’er. Volgens hem is het verplaatsen van de weides een mooie oplossing voor de eigenaren van de paarden èn voor de toekomstige bewoners van de wijk.

Het is niet de eerste keer dat verplaatsing van de paardenweides ter sprake komt. „Voor de ontsluiting richting dorpskern is het eigenlijk bijna noodzakelijk de paardenweides te verplaatsen”, zei Dorpsbelangen een jaar geleden. Ook de fractie van de VVD opperde vorig jaar een verhuizing van de paarden.

„Ik ben bereid om het opnieuw in beeld te brengen”, reageerde wethouder Siepel, „Als het nodig is om bij te dragen aan beter plan, moeten we dat niet op voorhand uitsluiten.” Hij leek bijzonder gecharmeerd van het idee, want tijdens het vervolg van de vergadering herhaalde hij verschillende keren zijn toezegging om nog eens goed naar de paardenweides te kijken.

Swifterbant-zuid

.


 De paardenweides in Swifterbant-zuid. (©maartenheijenk.nl - archieffoto)


De paardenweides, gezien vanaf de Biddingweg. - ©maartenheijenk.nl