Jeroen Verburg, projectleider grootschalig testen in Dronten.
Jeroen Verburg, projectleider grootschalig testen in Dronten. eigen foto

Massaal testen: „Nog nooit zo’n groot project in zo korte tijd gerealiseerd”

Algemeen

DRONTEN - Gedurende zes weken hebben meer dan tienduizend Drontenaren zich in De Hoeksteen of ’t Dok laten testen op corona. Het grootschalig testen was voor projectleider Jeroen Verburg een enorme klus. Gistermiddag sloot de gemeente-ambtenaar dat project af in Bunschoten.

Je was gistermiddag bij de presentatie van het rapport over grootschalig testen. Wat is er gebeurd?
Jeroen Verburg: „Het rapport en de aanbevelingen zijn aangeboden aan minister Hugo de Jonge. De minister heeft kort aangegeven dat hij blij is met het harde werken en de resultaten die het heeft opgeleverd.”

Wat zijn voor jou de belangrijkste bevindingen?
„In ieder geval dat het inzetten van grootschalig testen een goed middel is, maar dat er wel sprake moet zijn van urgentie. Als er infectiedruk is in een gebied, dan is het zinvol. Is die infectiedruk er niet, dan zie je dat de deelname laag is. Je vindt dan ook weinig positieve gevallen. Grootschalig testen is een goed middel, maar je kunt het niet overal inzetten.”

Als we dat vertalen naar Dronten, kun je de proef in Dronten dan als een soort nulmeting zien?
„Eigenlijk wel. In Dronten was de infectiedruk laag. Wij zijn vooral gebruikt om een vergelijking te maken met andere pilots waar die druk wel hoog was, bijvoorbeeld Lansingerland. Je kunt die cijfers mooi tegen elkaar afzetten.”

Die conclusie dat de deelname laag is bij een lage urgentie, had jij die tijdens de proef ook al getrokken?
„Ja hoor, zeker. We hadden voldoende teststraten en mensen van de GGD voor als de opkomst hoog zou zijn. Maar je zag gedurende de pilot dat de opkomst lager was dan in Bunschoten en in Lansingerland. Dat was te verklaren uit die mindere infectiedruk.”

Is Dronten gisteren bij de presentatie nog ter sprake gekomen?
„De minister heeft nog even genoemd dat hij per ongeluk in de Tweede Kamer heeft gezegd dat er in Dronten veel besmettingen waren. En hij vond het belangrijk dat Dronten meegedaan heeft, juist om die vergelijking te kunnen maken.”

Hoe kijk jij persoonlijk terug op dit project?
„Het was enorm leuk en leerzaam om onder hoge tijdsdruk zoveel te bereiken. De inzet, de data die het heeft opgeleverd, het grote aantal mensen dat heeft meegewerkt, dat was echt bijzonder om mee te maken. Ik werk al best lang bij gemeenten en ik heb nog nooit zo’n groot project in zo korte tijd gerealiseerd. Daar kunnen we met z’n allen heel tevreden op terugkijken.”

En nu terug naar de dagelijkse sleur?
„Ik ben beleidsmedewerker sociaal domein en gezondheid bij de gemeente Dronten en dat zie ik allerminst als een sleur! Ik ga weer verder met mijn gewone werkzaamheden. Vanuit het gezondheidsbeleid werk ik wel mee aan bijvoorbeeld het vaccinatieprogramma dat nu wordt opgezet in ’t Dok. Dus ik blijf betrokken bij corona-activiteiten, maar wel op een lager pitje dan bij die pilot. Dat was gewoon een enorm project. Bij de vaccinatie spelen we als gemeente een veel kleinere rol in. Dat ligt veel meer bij de GGD.”

Grootschalig testen

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 2 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 3 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 3 uur geleden