Fietskoerier
Fietskoerier ©maartenheijenk.nl

Fiets- en brommerkoerier zijn volgens UWV kansrijke beroepen in Flevoland

Algemeen

DRONTEN - Het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Dronten is de afgelopen maand met 0,6% afgenomen: van 617 naar 613. Ten opzichte van een jaar geleden is er een toename met 9,7%.

Persbericht UWV

In maart bleef de WW in de provincie Flevoland vrijwel gelijk. Op jaarbasis stegen de WW-uitkeringen sterker dan het landelijk gemiddelde.

Ook op de huidige arbeidsmarkt zijn er nog kansrijke beroepen waarvoor geen middelbaar of hoger diploma wordt gevraagd. Dat biedt kansen voor mensen die een dergelijk diploma niet hebben. In Flevoland gaat het daarbij om ruim één op de drie personen met een WW-uitkering.

Zonder startkwalificatie

UWV verstrekte eind maart 2021 in de provincie Flevoland 2.116 WW-uitkeringen aan werkzoekenden zonder startkwalificatie. Dit zijn mensen van wie het hoogst behaalde diploma mbo-1 niveau is. Dat is ruim één op de drie WW-uitkeringen in Flevoland waarvan het opleidingsniveau bekend is. Dit aandeel is vergelijkbaar met het gemiddelde voor heel Nederland.

Kansrijke beroepen

De huidige arbeidsmarkt biedt kansen voor werkzoekenden zonder startkwalificatie. De aanduiding ‘startkwalificatie’ geeft al aan dat mensen zonder minimaal opleidingsniveau mbo-2 moeilijk een duurzame positie op de arbeidsmarkt kunnen verwerven.

Toch wordt ook op de huidige arbeidsmarkt nog personeel gevraagd voor beroepen waarvoor geen middelbaar of hoger diploma is vereist. UWV bracht die beroepen in beeld. Voorbeelden van dergelijke kansrijke beroepen in Flevoland zijn fiets- & brommerkoeriers, huishoudelijk medewerkers thuiszorg en gespecialiseerde schoonmakers.

Hoewel aan deze beroepen dus nauwelijks tot geen opleidingseisen zijn verbonden, vragen ze meestal wel flinke fysieke fitheid. Ook de tijdstippen en locaties waar het werk in sommige van deze beroepen wordt verricht, vragen vaak een flexibele opstelling.

Stabiel

Eind maart 2021 verstrekte UWV 8.192 WW-uitkeringen in de provincie Flevoland. Ten opzichte van vorige maand bleef dit aantal vrijwel gelijk (-3 uitkeringen). Landelijk daalde de WW met 1,4%.

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Flevoland is 17,9%, oftewel 1.242 uitkeringen. Deze toename is groter dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+12,7%).

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 13 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 13 uur geleden