Geen publiek bij de ceremonie op het Meerpaalplein.
Geen publiek bij de ceremonie op het Meerpaalplein. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Almere College, Christiaan Huygens en danslab doen mee aan dodenherdenking

Algemeen

DRONTEN - De stichting 4 Mei Herdenking Dronten heeft gezocht naar een passende manier van herdenken, ondanks de coronamaatregelen. „En ik ben er trots op om te zien wat er toch gaat lukken”, zegt voorzitter Jolanda van Til.

Het publiek wordt verzocht om niet naar het Meerpaalplein te komen, waar op 4 mei om acht uur een herdenking is. „Het is een kleine ceremonie, maar wel iets meer aangekleed dan vorig jaar. Er worden iets meer kransen gelegd”, aldus Van Til. Zo legt onder anderen commissaris van de koning Leen Verbeek een krans.

Gedichtenwedstrijd

De stichting heeft samen met het Almere College een gedichtenwedstrijd georganiseerd. Jongeren is gevraagd om na te denken over de vragen als: wat betekent vrijheid voor jou? De ingezonden gedichten worden beoordeeld door een jury. 

„We hopen dat de winnaar het gedicht wil voorlezen”, lacht de voorzitter. De bedoeling is dat dit net voor acht uur gebeurt. „Maar de leerlingen vinden het wel heel spannend.”

De gedichtenwedstrijd is één van de manieren waarop de stichting jongeren wil betrekken bij de dodenherdenking. Zo is het monument op het Meerpaalplein traditiegetrouw geadopteerd door een school. Deze keer is dat de Christiaan Huygens-afdeling van Het Kompas.

Danslab

Ook verleent het danslab van De Meerpaal medewerking een de online herdenkingsbijeenkomst. „De dames doen vliegtuigen na”, vertelt Jolanda van Til. Al dansend gaan ze van het monument op het Meerpaalplein naar de fontein. „Het is echt prachtig hoe ze op die manier vorm geven aan vrijheid.”

De herdenkingsbijeenkomst begint om zeven uur en is een veertig minuten durend programma met muziek, een interview met een Airgunner en zijn gastgezin, dans en gesprekken met een veteraan en de adoptieschool.