Grootschalig testen in sporthallen 't Dok.
Grootschalig testen in sporthallen 't Dok. ©maartenheijenk.nl

Grootschalig testen in Dronten deels mislukt door fout in computerprogramma

Algemeen

DRONTEN - Zijn inwoners van een ‘gemiddelde gemeente’ bereid om zich te laten testen op corona, ook als ze geen klachten hebben? En hoeveel van die mensen testen tòch positief? Het was de bedoeling op deze vragen een antwoord te krijgen tijdens de proef met grootschalig testen in Dronten en Swifterbant. Dit deel van het onderzoek is echter mislukt door een fout in een computerprogramma.

„Heeft u klachten?” Die vraag is aan iedereen gesteld die zich tijdens de zes weken durende proef liet testen op corona. Meer dan 18.000 keer werd die vraag beantwoord en werd dat antwoord ingevoerd in de computer. 

Onduidelijk

Die gegevens zijn echter niet in de bevindingen verwerkt. Suzan van Dijken van GGD Flevoland schrijft in haar onderzoeksrapport: „Het is onduidelijk hoeveel deelnemers aan de pilot geen klachten hadden.”

„Ten tijde van de pilot werd dit door een bug niet goed geregistreerd in het registratiesysteem”, vervolgt het epidemiologisch rapport. Een bug is een fout in een computerprogramma. Nadere bijzonderheden over deze fout zijn niet vermeld.

CoronIT

Wel is bekend dat er in Dronten gewerkt is met CoronIT en dat zich tijdens de proef een probleem heeft voorgedaan met dit automatiseringssysteem. CoronIT is ontwikkeld door Topicus uit Deventer, samen met het RIVM en Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken.

De GGD stelt dat CoronIT en het eveneens gebruikte programma HP-Zone zijn gemaakt voor registratie van testafspraken en bron- en contactonderzoek: „Voor onderzoeksdoeleinden zijn deze systemen minder geschikt.”

Bron- en contactonderzoek

Van de mensen die negatief testten is dus niet bekend of ze wel of geen klachten hadden. Van de mensen die positief testten is dat naderhand wel vastgesteld.

Bij hen werd dit nagevraagd tijdens het bron- en contactonderzoek. Daaruit bleek dat 15 tot 18 procent van hen geen klachten had.

Grootschalig testen