Afbeelding
Hennie Joesten

Vernieuwde crashpalenroute is klaar en in gebruik genomen

Algemeen

DRONTEN - De vernieuwde crashpalenroute door de gemeente Dronten is in gebruik genomen. Langs deze route staan palen die aangeven waar in de Tweede Wereldoorlog militaire vliegtuigen in het toenmalige IJsselmeer zijn neergestort. De route is geactualiseerd met nieuwe informatie en bestaat nu uit 19 herdenkingspalen.

Burgemeester Jean Paul Gebben verrichte vrijdag de openingshandeling. Hij was ook degene die als bemiddelaar optrad tussen stichting 4 Mei Herdenking Dronten, de eigenaar van de route, en een groep amateurhistorici voor wie de actualisering te lang op zich lieten wachten. De burgemeester is blij dat dit conflict nu uit de wereld is: „Want over dit onderwerp moet je geen ruzie maken.”

De Jong en Zwanenburg

De vernieuwde route is tot stand gekomen met hulp van generaal-majoor Ivo de Jong en Tjerk Zwanenburg. Hij is de zoon van de inmiddels overleden oud-bergingsofficier bij de luchtmacht Gerrit Zwanenburg, die verantwoordelijk was voor de oorspronkelijke route.

Op de bordjes bij de palen staat wat er is gebeurd. Deze informatie is ook terug te vinden op de website van de stichting. Voorzitter Jolanda van Til denkt dat er nu een waardig vervolg is gegeven aan het initiatief dat in 2011 is genomen.

Foto

Het bestuur van de stichting 4 Mei Herdenking Dronten bij de heropening van de crashpalenroute. V.l.n.r.:

  • Wies Twisk
  • Annette van Dijk
  • Jan Benning
  • Jan Hammer
  • Jolanda van Til
  • Dianne Bleeker

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 3 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 4 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 4 uur geleden