Plechtigheid op het Meerpaalplein.
Plechtigheid op het Meerpaalplein. screenshot Omroep Flevoland

Gebben bij herdenking: „Huidige crisis is confrontatie met vrijheidsbeperking”

Algemeen

DRONTEN - Burgemeester Jean Paul Gebben herinnerde er vanavond bij de 4 mei-herdenking aan dat de huidige coronacrisis voor het overgrote deel van de Nederlandse bevolking ‘de eerste grootschalige confrontatie met vrijheidsbeperking’ is. Hij riep op om vrijheid nooit als iets vanzelfsprekends te zien: „Toen niet, nu niet en in de toekomst niet.”

De bijeenkomst op het Meerpaalplein werd vanavond door een kleine groep mensen bijgewoond. Nadat Christina Breg (14) van het Almere College een gedicht had voorgelezen, blies Eddy Schraa traditiegetrouw The Last Post. Vervolgens waren er twee minuten stilte, volksliederen door Maris Sonoresuit Biddinghuizen en Harmonie Eendracht Dronten, kransleggingen en een korte toespraak door de burgemeester.

Vrijheid ontnomen

„De vrijheid die ons nu wordt ontnomen is natuurlijk niet te vergelijken met de verschrikkelijke omstandigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog”, zei Gebben, „En toch hadden we het afgelopen jaar ineens te maken met de avondklok, lege winkelstraten, kinderen die niet naar school konden, de lockdown, onveiligheid, gevaar voor gezondheid en polarisatie.”

De burgemeester benadrukte dat de vanzelfsprekendheid en waarde van vrijheid pas duidelijk wordt als het geen vanzelfsprekendheid meer is: „En als het dan geen vanzelfsprekendheid meer is, hoe gaan we daar dan mee om?” Hij riep de inwoners op om naar elkaar te blijven luisteren en begrip te blijven hebben voor elkaar.

Blijven vertellen

„We staan hier vanavond stil bij degenen die ons ontvallen zijn, tijdens de Tweede Wereldoorlog en in andere missies. De generatie die heeft meegevochten om ons die vrijheid terug te geven is er bijna niet meer. Daarom is het belangrijk dat wij hun verhaal blijven vertellen aan onze kinderen en kleinkinderen”, aldus Gebben.

„Laten we onverminderd samen blijven streven naar begrip, niet op zoek gaan naar wat ons scheidt, maar op zoek gaan naar wat ons bindt, op zoek naar vrede en saamhorigheid en - uiteindelijk – vinden we onze vrijheid terug.”

.


Christina Breg las een gedicht voor. (screenshot Omroep Flevoland)


Flevo-scouts op het Meerpaalplein. (screenshot Omroep Flevoland)

.

Herdenking in Swifterbant

.

Herdenkingsbijeenkomst in Dronten


Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 22 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 22 uur geleden