Jack Dekker, Coby Dekker-van den Berg en Sara den Hertog.
Jack Dekker, Coby Dekker-van den Berg en Sara den Hertog. eigen foto

Zorgerf Dronten wacht op geschikte locatie: „Er moet een keer een kans opdoemen”

Algemeen

DRONTEN - Zorgerf Dronten is een plan om 42 ouderen met een zorgvraag onderdak te bieden in een landelijke omgeving aan de rand van Dronten. De initiatiefnemers staan in de startblokken. Iedereen is positief en ze hebben alles rond, inclusief de financiering. Er is één ‘probleempje’: het vinden van een geschikte locatie. „Het schiet niet op”, zucht Sara den Hertog.

Vorig jaar kwam het plan voor het zorgerf voor ’t eerst in de publiciteit. Initiatiefneemster Coby Dekker-van den Berg zei toen al: „Het wachten is alleen nog op een mooie locatie.” Tien maanden en heel veel gesprekken later is die situatie onveranderd: „Ongeveer tien locaties zijn er langsgekomen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. We hebben het samen met de gemeente onderzocht en ze zijn allemaal afgevallen.”

Droom

Bij Sara den Hertog leeft het plan al sinds ze 17 jaar was en in de wijkzorg werkte. Waarom laten we ouderen niet landelijk wonen in leuke huisjes? Ze droomde van een woonlocatie met zorg onder handbereik, een plek waar je waardig oud kunt worden.

Enkele jaren geleden kwam ze in contact met Coby Dekker, die toen op zoek was naar een geschikte plek voor haar vader. Later zochten ze elkaar nog eens op. Sara was haar oude plan nooit vergeten en ze werkten het samen uit: „Ik wil hier mijn levenswerk van maken.”

GroenRijk

Het enige struikelblok is dus de locatie. „We zoeken een stuk van één hectare aan de rand van Dronten, op maximaal drie kilometer van het centrum”, legt Sara uit. Likkebaardend keek ze vorig jaar naar de Rietweg 3, het voormalige perceel van GroenRijk. Dit perceel is onder voorbehoud verkocht aan een projectontwikkelaar, die er 300 arbeidsmigranten wil huisvesten. Zolang die aanvraag loopt, zit het zorgerf op het vinkentouw. Het feit dat de buren aan de andere kant van de Dronterweg liever ouderenhuisvesting hebben dan arbeidsmigranten verandert daar weinig aan.

Sara den Hertog mengt zich niet in de discussie over arbeidsmigranten: „Want die verdienen natuurlijk ook een goed dak boven hun hoofd.” Ze weet dat er in de gemeenteraad bedenkingen leven over de huidige plannen: „Maar de gemeente heeft met de arbeidsmigranten ook een probleem, dat begrijpen wij ook wel.”

De gemeenteraad buigt zich op 12 mei over de locatie GroenRijk. B en W twijfelen over het aantal van 300 arbeidsmigranten. Mocht de raad woensdag op de rem trappen, dan wil Sara den Hertog niets liever dan de onderhandelingen met de eigenaar van de grond starten.

Geen opties

Veel andere concrete opties zijn er op dit moment niet. Binnen de bebouwde kom zijn de percelen te klein en te duur of vormt het bestemmingsplan een probleem. Buiten de bebouwde kom kan de bestemming van boerenerven meestal niet aangepast worden: „Dat zijn héle langdurige procedures.”

Probleem is ook de overspannen woningmarkt en het feit dat de gemeente nog niet heeft besloten waar nieuwe woonwijken komen. Grondeigenaren wachten ook nog eens op de plannen van de provincie voor de aanleg van bossen. „Dus de grond is hartstikke warm”, beseft Sara.

Wachtlijst

Ondertussen is iedereen enthousiast over de plannen voor het Zorgerf. Niet in het minst de ouderen zelf. „We hebben al een wachtlijst voor bewoners en ook al talloze aanmeldingen van werknemers en vrijwilligers.” Samen met mede-initiatiefnemers Coby en Jack Dekker ontmoette Den Hertog ook instemming bij de gemeenteraadsfracties.

De gesprekken met de gemeente vinden plaats in een goede sfeer: „De gemeente denkt mee, maar is niet zelf naarstig op zoek. Dat komt ook omdat ze vinden dat er geen probleem is. Ouderen staan niet op straat en ouderen roepen niet zo hard als anderen. Daardoor heeft ouderenhuisvesting niet de hoogste urgentie.”

De hoogte in

Die lage urgentie heeft misschien te maken met andere initiatieven in Dronten. Vorig jaar werd het Wilgenhuis geopend en Coloriet is bezig met een complex aan de Ecu, vlakbij het spoor.

„Die initiatieven gaan de hoogte in”, reageert Sara den Hertog, „Wij richten ons op onder andere oud-agrariërs. De gemeente heeft als slogan: Dronten geef je de ruimte. Dan zou ik zeggen: geef die ruimte ook aan de bouwers van onze gemeenschap: onze pioniers. Voor die groep is verhuizing naar De Regenboog een hele grote stap. Ons concept is landelijk, een plek waar je de ruimte hebt, waar je kunt gaan wonen met een startende zorgvraag en waar je kunt blijven tot je sterft. Uniek is ook dat echtparen bij ons terecht kunnen. Zoiets is er nog niet in Dronten.”

Wanneer gaat Zorgerf Dronten open? Durft ze zich aan een voorspelling te wagen? De initiatiefneemster lacht, „Ik heb me erin vastgebeten. Als iedereen positief is, moet er een keer een kans opdoemen en gáát het lukken! Ik zou niet weten waarom niet. Twee jaar, dat mòet kunnen.”

Zorgerf Dronten

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 17 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 17 uur geleden