Het trafohuisje bij het Koetshuis in Biddinghuizen.
Het trafohuisje bij het Koetshuis in Biddinghuizen. eigen foto

Polderleven in Beeld | Het trafohuisje

Biddinghuizen

(door Stichting Geschiedschrijving Dronten)

In Biddinghuizen staat het Koetshuis. En voor het Koetshuis staat een huisje. Een trafohuisje. Er staan er wel meer in Dronten. Maar deze staat wel op een erg hinderlijke plaats. Vlak voor de ingang van het dorpshuis.

De huisjes zijn niet lelijk, maar ook weer niet mooi. Zeker als het pal voor zo’n bouwwerk staat. Afbreken zou een voor de hand liggende oplossing zijn geweest. Maar afbraak zou de stroomvoorziening van Biddinghuizen deels plat leggen. ?Omdat het trafohuisje nogal als storend werd ervaren kwam men op het idee om het maar eens kleurig te gaan decoreren. Dus kreeg een van de oudste bouwwerken van Biddinghuizen een fleurig jasje. Niet iedereen was gelukkig met het resultaat. De meningen waren nogal verdeeld.

Historisch interessant is het trafohuisje wel. Wie om het gebouw of ‘De Bunker’ zoals het in de volksmond wordt genoemd, heenloopt ziet de letters PGEM staan. De afkorting staat voor Provinciale Gelderlandsche Elektriciteits-Maatschappij. Het doet ons herinneren aan de tijd dat Flevoland nog geen provincie was. De gedachte was om het gebied aan Gelderland te koppelen. De Noordoostpolder maakte toen immers deel van Overijssel uit.

De toenmalige bewoners van Flevoland voelden hier niets voor. Zij gaven als ze toch aan een provincie gekoppeld moesten worden de voorkeur aan Noord-Holland. Uiteindelijk werd het dus Flevoland. Maar zo af en toe worden oude plannen toch nog even weer uit de la getrokken. ??

Polderleven in Beeld

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 9 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 9 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 10 uur geleden