De Aar in Dronten.
De Aar in Dronten. Google Streetview

Gemeente Dronten is schappelijk genoeg geweest: PlanVisie moet volle pond betalen

Algemeen

DRONTEN - Wethouder Ton van Amerongen vindt dat ze schappelijk genoeg is geweest voor de firma PlanVisie bij de realisatie van bedrijfsverzamelgebouwen aan De Aar in Dronten. Voor de derde fase van dit project brengt de gemeente Dronten de volledige grondprijs in rekening bij de onderneming uit Biddinghuizen. Als ze het daar niet mee eens zijn, stappen ze maar naar de rechter.

Een ondernemer die een kavel op een bedrijventerrein in Dronten voor één bedrijf koopt, betaalt minder dan iemand die het gebruikt voor een bedrijfsverzamelgebouw of bedrijfsunits. Afhankelijk van de situatie is dat 20 of 30% duurder.

Geen toeslag

Bij PlanVisie is dat in het verleden mis gegaan. Bij de verkoop van de grond heeft de gemeente niet duidelijk gemaakt dat de onderneming extra moet betalen voor bedrijfsverzamelgebouwen. De wethouder streek vervolgens met de hand over het hart. PlanVisie hoefde de toeslag niet te betalen.

Na de eerste twee fases van haar bedrijfsverzamelgebouw wil PlanVisie nu een derde fase starten. B en W vinden het mooi geweest en brengen nu een opslag van 30% op de grondprijs in rekening. Daarbij gaat het om bijna 110.000 euro.

Civiele rechter

PlanVisie is het daar niet mee eens en heeft aangekondigd een bezwaarschrift in te dienen. Het gemeentebestuur merkt op dat dit niet mogelijk is. Het betekent dat Planvisie, als ze het hard willen spelen, naar de civiele rechter moet stappen.

Volgens eigenaar Henk Zeeges van PlanVisie is het zover nog niet: „Want ons betreft hebben we op dit moment alleen een verschil van inzicht. We zijn nog met elkaar in gesprek.”

Ton van Amerongen

Update maandag 17 mei 2021, 11:18 uur: In de eerste versie van dit artikel was per abuis wethouder Irene Korting genoemd als portefeuillehouder. Dit moet zijn wethouder Ton van Amerongen.