Saskia Haarhuis, VVD
Saskia Haarhuis, VVD ©maartenheijenk.nl

Dronten levert alleen extra zonne- en windenergie als er iets tegenover staat

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten levert met haar wind- en zonneparken een behoorlijke bijdrage aan de energietransitie in Nederland. Als er aan Dronten een nog grotere bijdrage wordt gevraagd, moet er vanuit de rijksoverheid iets tegenover staan. Dat vindt wethouder Ton van Amerongen (VVD).

De Flevolandse gemeenten hebben samen met de provincie een Regionale Energie Strategie (RES) vastgesteld. „In dit plan staat opgesomd wat er al gerealiseerd is plus wat in de pijplijn zit, zoals bijvoorbeeld de windparken Blauw en Groen en de overkapping van de parkeerplaats van Lowlands”, legt Van Amerongen uit.

Saskia Haarhuis

In de huidige RES staan dus geen plannen boven wat al besloten is. VVD-raadslid Saskia Haarhuis wilde van de wethouder weten wat er gebeurt als de andere gemeenten bij de volgende editie van de RES méér willen dan Dronten.

„Dat is hypothetisch”, reageerde de wethouder, „Maar dat zou wel spannend worden.” In ieder geval vindt de wethouder dat er in dat geval vanuit Den Haag ‘iets’ tegenover moet staan. 

Mocht het zover komen, dan denkt Van Amerongen erover om eerst de gemeenteraad te raadplegen: „Zodat ik de geluiden vanuit de raad kan meenemen.”

Grens is bereikt

Vooruitlopend op die mogelijke discussie zei Frans Rietveld (SP) alvast dat wat hem betreft de grens bereikt is: „Wij leveren veel meer dan de rest van het land. Daarmee halen wij ons een aantal problemen op de hals.”

Als voorbeeld noemde hij: „De vele hoge windmolens met mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid. Dat gaat later echt problemen opleveren.” 

Rietveld zei tandenknarsend akkoord te gaan met de eerste editie van de RES: „Want het is een ondemocratisch besluit van de provincie geweest.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 21 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 21 uur geleden