Johan Hertong (links) met Gert-Jan van der Gulik.
Johan Hertong (links) met Gert-Jan van der Gulik. Tennekes

Kanovereniging trekt beroep bij Raad van State tegen plannen Roggebot in

Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Kanovereniging Skonenvaarder gaat toch niet in beroep bij de Raad van State tegen het Hoofdbesluit Roggebot-Kampen N307. De vereniging heeft de procedure maandag teruggetrokken nadat er overeenstemming is bereikt met de projectorganisatie (provincies Flevoland en Overijssel, Rijkswaterstaat, gemeente Kampen en Waterschap Drents Overijsselse Delta) over vier belangrijke punten. Aanvankelijk stond vandaag de hoorzitting op het programma.

Skonenvaarder diende eerder al een zienswijze met 38 verschillende punten in. Uiteindelijk bleven vier onderwerpen over. Zo wilde Skonenvaarder een hoge dijk, omdat door de verwijdering van de Roggebotsluis de kans op overstromingen toeneemt. 

„We hebben nu de vrijheid gekregen dat we het terrein zo mogen inrichten als we zelf willen. We mogen de dijk zelf verhogen, maar dan heet het officieel geen dijk meer, maar een drempel”, vertelt Johan Hertong, die in de speciale bypasscommissie zit van Skonenvaarder.

Gemarkeerde wedstrijdbaan

Het tweede punt was de veiligheid van de wedstrijdbaan. Doordat de vaargeul dichter bij de wedstrijdbaan komt te liggen, kwam volgens Skonenvaarder de veiligheid van de kanoërs in het geding. De kanovereniging pleitte voor het plaatsen van palen en lijnen bij de wedstrijdbaan.

 „De wedstrijdbaan wordt straks gemarkeerd met palen en boeien, zodat het goed is afgeschermd van de passerende scheepvaart. Rijkswaterstaat gaat het aanleggen en neemt ook het onderhoud voor z’n rekening. Dat is een harde toezegging en daar zijn we hartstikke blij mee. We hebben straks een mooie gemarkeerde wedstrijdbaan waar we ook kunnen trainen. Als de Roggebotsluis weg is en de nieuwe brug in bedrijf, dan is onze wedstrijdbaan klaar. Voor het zomerseizoen in 2022 hebben wij de beschikking over een nieuwe wedstrijdbaan”, aldus Hertong.

Veilige toegangsweg

Punt drie was de nieuwe toegangsweg. „Daar is ook een oplossing voor bedacht. Die wordt breder en anders ingericht, zodat tegenliggers elkaar beter kunnen passeren. Aanvankelijk zat er een scherpe bocht in, maar dat was met trailers en tegenliggers niet te doen. De bocht wordt nu een stuk ruimer en er wordt een passeermogelijkheid gecreëerd. Dit is een veilige oplossing”, aldus Hertong.

Het laatste punt was de beschoeiing. Deze grondkering is nu van beton. „Daar krijgen we een houten beschoeiing voor terug, maar dan heb je wel te maken met onderhoud. Dat was een punt van zorg. We hebben nu afgesproken dat de gemeente Kampen verantwoordelijk wordt voor het onderhoud.”

Mooie toezeggingen

Hertong is ontzettend blij dat er eindelijk een akkoord is bereikt. „Ons doel was om een procedure bij de Raad van State te voorkomen. Dat is gelukt. Dit is mede door de goede samenwerking met onze contactpersonen bij de projectorganisatie N307. We hebben mooie toezeggingen gekregen. We zijn erg tevreden.”

„Vorig jaar lag het plan ter inzage. Toen hebben we een zienswijze ingediend. Vervolgens konden we ons niet vinden in het antwoord dat we kregen en hebben we beroep aangetekend bij de Raad van State. Ik ben ervan overtuigd dat we daardoor nu alles zwart op wit hebben staan.”

Skonenvaarder krijgt geen bedrag voor de nieuwe inrichting van het verenigingsterrein. „Daar hebben we expres niet voor gekozen. De impact is zo groot en we zijn geen terreinmeesters. We hebben gezegd: ‘Jullie hebben dit veroorzaakt en moeten het ook oplossen. We willen graag meedenken en meehelpen, maar jullie moeten in eerste instantie iets gaan doen’. Daarnaast wilden we het risico van tegenvallers niet dragen.”

Ideaal plan

Hertong is lovend over de samenwerking met Europarcs en de gemeente. „We zijn bij elkaar gaan zitten en hebben allemaal de wensen op tafel gelegd. Vervolgens is er voor alle partijen een ideaal plan uitgerold, dat durf ik zeker te stellen. We krijgen er een stuk bij aan de noordkant. Aan de huidige entreezijde moeten we een stukje inleveren. In vierkante meters gaan we er enorm op vooruit. Het geeft ons de mogelijkheid om in de toekomst te groeien en we hebben genoeg grond om onze activiteiten te ontplooien.”

Het clubhuis van Skonenvaarder blijft op dezelfde plek. De kanoloodsen worden wel verplaatst. „We hebben elkaar gevonden en de juiste dingen gedaan. Alle partijen zien de toegevoegde waarde van elkaar in het gebied. We hebben een goed gevoel overgehouden aan de samenwerking. Er werd in goede harmonie overlegd. Dat geldt ook voor de andere partijen. De relatie was goed, het resultaat ook, maar de weg ernaar toe was hobbelig”, besluit Hertong.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 21 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 21 uur geleden