Afvalwaterzuivering aan de Installatieweg in Dronten.
Afvalwaterzuivering aan de Installatieweg in Dronten. Google Streetview

Afvalwaterzuivering in Dronten loopt de komende jaren tegen de grenzen aan

Algemeen

DRONTEN - Door de toename van de bevolking, de bedrijfsterreinen en de recreatie loopt de afvalwaterzuivering in Dronten de komende jaren tegen de grenzen aan. Dat geldt ook voor de daaraan gekoppelde rioolgemalen en persleidingen. Dat schrijft waterschap Zuiderzeeland in haar jaarverslag 2020.

Het probleem geldt niet alleen voor de zuivering in Dronten, maar ook voor Almere, Zeewolde en Tollebeek. Volgens het waterschap groeide het afvalwateraanbod de afgelopen drie jaar met ongeveer vijf procent per jaar: van 27,2 miljoen kubieke meter in 2018 naar 29,5 kuub vorig jaar.

Zuiderzeeland heeft het afgelopen jaar onderzoeken uitgevoerd en gesprekken gevoerd met gemeenten over aanpassingen aan het transportsysteem. Ook werkte het waterschap plannen uit voor ā€˜doelmatige en toekomstbestendige aanpassingen op verschillende afvalwaterzuiveringenā€™. Besluiten hierover worden in de loop van dit jaar verwacht.

Schoon water

Het waterschap schrijft over afvalwaterzuivering: ā€žZuiderzeeland werkt aan schoon water in het gehele beheergebied. Zij zuivert het afvalwater uit de provincie in vijf afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZIā€™s). Dit afvalwater wordt merendeels aangevoerd via de gemeentelijke riolering.ā€

ā€žNa zuivering in de AWZIā€™s wordt het afvalwater teruggebracht naar het oppervlaktewater. Waterschap Zuiderzeeland stelt strenge vergunningseisen aan bedrijven die afvalwater willen lozen. Ook worden er maatregelen genomen ten behoeve van het verbeteren van de kwaliteit van het oppervlaktewater.ā€