Afbeelding
Jaarverslag Voedselbank Dronten

Stijging van aantal voedselbank-klanten lager dan landelijk, behalve in Swifterbant

Algemeen

DRONTEN - Het aantal klanten van Voedselbank Dronten is het afgelopen jaar iets gestegen, maar veel minder dan landelijk. Swifterbant vormde daarop een uitzondering. Daar steeg het aantal uitgegeven pakketten de afgelopen twee jaar met 53%: van 977 naar 1.491.

„Anders dan in een groot deel van Nederland is het aantal klanten in Dronten gemiddeld vrij constant gebleven”, schrijft de voedselbank in haar jaarverslag, „Alleen in de laatste twee maanden is het merkbaar teruggelopen. De oorzaak daarvan is onduidelijk.”

Moeilijk in te schatten

Door corona was er landelijk gezien een forse stijging van het aantal klanten: „Waarom de stijging van het aantal klanten in onze regio iets achterblijft bij de verwachting is maar moeilijk in te schatten. Mogelijk zijn er bij ons minder sectoren met forse krimp, faillissementen en ontslagen.” 

Het bestuur van de voedselbank juicht nog niet, omdat de coronacrisis nog niet voorbij is: „We houden nog wekelijks rekening met een stijging.”

Langer dan 3 jaar

Een probleem in Dronten is wel dat inwoners lang klant blijven van de voedselbank: „Eind 2020 was circa de helft van onze klanten al langer dan drie jaar aangewezen op de voedselbank. Dat kan allerlei redenen hebben, maar in veel gevallen is het zonder professionele hulp zeer moeilijk om als klant weer onafhankelijk en zelfredzaam te worden.”

De voedselbank probeert de klanten daarbij te helpen. Zo werden er afspraken gemaakt met onder andere het netwerk Burgers in de Knel.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 6 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 7 uur geleden