OFW bouwt momenteel nieuwe appartementen aan de Lijzijde.
OFW bouwt momenteel nieuwe appartementen aan de Lijzijde. eigen foto

Wachttijd bij OFW gemiddeld 3,5 jaar: „Verwachting is dat dit verder oploopt”

Algemeen

DRONTEN - De wachttijd voor een sociale huurwoning in de gemeente Dronten is gestegen naar gemiddeld 3,5 jaar. „En de verwachting is dat dit verder zal oplopen”, schrijft Oost Flevoland Woondiensten (OFW) in haar jaarverslag over 2020.

„Onze doelgroep mag rekenen op voldoende beschikbaar woningaanbod met acceptabele wachttijden”, belooft OFW in het jaarverslag. Het nakomen van die belofte wordt steeds lastiger.

1.000 nieuwe woningzoekenden

De wachttijden staan onder druk door de vraag van urgente woningzoekenden. Daarbij noemt OFW asielzoekers met een verblijfsvergunning en andere huurders met voorrang vanuit zorg. Ook de vergrijzing zorgt voor langere wachtlijsten. Al met al kwamen er de afgelopen twee jaar in Dronten ruim duizend nieuwe woningzoekenden bij.

Dronten streeft naar een wachttijd van maximaal 2,5 jaar, maar dit is volgens OFW op dit moment niet meer realistisch. Wel valt de ‘actieve zoektijd’ met 23,9 maanden nog net binnen de twee jaar. Die actieve zoektijd is de tijd vanaf het moment dat woningzoekenden gaan reageren op beschikbare woningen tot het moment dat ze een woning aangeboden krijgen.

Nieuwbouwplannen

OFW heeft nieuwbouwplannen om wat te doen aan de wachtlijsten. „Het is de vraag of dit genoeg is en snel genoeg komt”, vreest het jaarverslag.

Op de lange termijn heeft Dronten plannen voor de bouw van duizenden nieuwe woningen: „Maar we zullen ook op korte termijn meer sociale woningen moeten toevoegen.”