Kunstwerk van Cyril Lixenberg aan De Noord.
Kunstwerk van Cyril Lixenberg aan De Noord. ©maartenheijenk.nl

Gemeente werkt aan grote tentoonstelling van ‘roestkunstenaar’ Cyril Lixenberg

Cultuur

DRONTEN - Als het aan de gemeente ligt, komt er in Dronten een grote tentoonstelling van kunstenaar Cyril Lixenberg. Het gemeentebestuur trekt hier 15.000 euro voor uit. Daarnaast hoopt de gemeente op bijna 30.000 euro uit verschillende fondsen. Komt dat geld er niet, dan gaat de expositie niet door.

De gemeente Dronten heeft sinds 1987 een band met Cyril Lixenberg. Dat begon met de plaatsing van drie beelden op de dijk bij Ketelhaven. Sindsdien kocht de gemeente verschillende van zijn beelden en bij het 25-jarig bestaan van de gemeente plaatste de kunstenaar 26 werken. Lixenberg had een loods aan de Staalstraat, die dienst deed als atelier, werkplaats en opslagruimte.

Na het overlijden van Lixenberg in 2015 kreeg Dronten veel beelden in eigendom. In de loods ligt nog steeds veel werk opgeslagen, waaronder schilderijen, ontwerptekeningen, schaalmodellen, grafisch werk, glaswerk en emaillen.

Gemeenteraad?

De gemeenteraad nam twee jaar geleden op initiatief van Lazise Hillebregt (D66) een motie aan voor een expositie: „Want de nalatenschap van Cyril Lixenberg verdient een breed publiek.”

Dat idee is uitgewerkt door de coöperatie TAAK uit Amsterdam. Zij willen de nalatenschap laten zien, nieuwe aandacht vragen voor de bestaande beelden in Dronten en nieuw werk laten maken door Dana Lixenberg, fotograaf en dochter van de kunstenaar.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 12 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 12 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 13 uur geleden