Jaap Meijs van bureau Buiten
Jaap Meijs van bureau Buiten screenshot

Inwoners vinden dat Swifterbant moet groeien: „Maar niet ongebreideld”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Het dorp Swifterbant moet groeien, maar het moet vooral een dorp blijven. Belangrijk is wel dat de huidige voorzieningen in ieder geval in stand worden gehouden en dat er ook voorzieningen bij komen. Daarbij wordt in ieder geval een sporthal genoemd, alsmede betere busverbindingen, minder leegstand in het winkelcentrum, winkels met betaalbare huurprijzen en een ontmoetingsplek voor jongeren.

Swifterbant is bezig met het schrijven van een dorpsvisie. Daarvoor is onder andere een enquête gehouden en er zijn vijf digitale themabijeenkomsten geweest. Die enquête is door 518 inwoners ingevuld. De themabijeenkomsten werden door gemiddeld 13 mensen bijgewoond.

Vanavond werden de resultaten gepresenteerd door het begeleidende bureau Buiten uit Utrecht. De komende periode gaan zij samen met een groep dorpsbewoners de visie schrijven. De eindvisie daarvan wordt op 22 juni gepresenteerd en in september besproken in de gemeenteraad.

Niet ongebreideld

Bewoners vragen vooral aandacht voor het onderwerp ‘wonen’. Ze vinden dat het dorp moet groeien. „Maar niet ongebreideld en niet zonder goede, moderne voorzieningen”, aldus Jaap Meijs van bureau Buiten.

Bij woningbouw moet de aandacht volgens de inwoners uitgaan naar jongeren en ouderen: „Gezinnen hebben al relatief veel te kiezen in Swifterbant. Voor jongeren en ouderen is de woningmarkt een stuk krapper. Daar moet veel aandacht voor zijn.”

Goede verbindingen

De inwoners vragen ook om aandacht voor nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid. ,,Die wijk ligt niet ideaal ten opzichte van het centrum, omdat mensen van daaruit misschien makkelijker rijden naar Dronten dan naar het centrum van Swifterbant. Daarom vraagt men goede verbindingen tussen nieuwe woongebieden en de voorzieningen in Swifterbant.”

Over de voorzieningen in het dorp maken de inwoners zich zorgen. „Er zijn al jaren plannen en ideeën, maar het waarmaken duurt lang of komt niet van de grond”, zo vatte Meijs de reacties uit het dorp samen.

Dorpsvisie Swifterbant