Annemiek Mulder bij haar minibieb aan de Beiersgulden.
Annemiek Mulder bij haar minibieb aan de Beiersgulden. ©maartenheijenk.nl

Minibieb van Annemiek brengt allerlei initiatieven samen: „Dat had ik niet gedacht”

Cultuur

DRONTEN - Het begon een dik jaar geleden voor Annemiek Mulder met een kastje boeken in de voortuin. Inmiddels merkt ze dat er in en rond dat kastje allerlei initiatieven samenkomen. Er worden niet alleen boeken geleend en geruild, maar bijvoorbeeld ook supermarktplaatjes, plantjes, zaden en stekjes. De facebookgroep ‘blij met je kei’ gebruikt de boekenkast en er worden gratis spullen in gelegd.

Zaterdag was het de Dag van de Minibieb. In Dronten openden zeven eigenaren van openbare boekenkasten hun voortuinen voor bezoekers. Bij Annemiek Mulder aan de Beiersgulden in Dronten-west stond de koffie klaar.

Waarom heb jij een minibieb?
Annemiek Mulder: „Omdat ik een heel groot boekenfan ben. Ik ruimde destijds mijn boekenkast uit en had wat boeken over. Zodoende ben ik begonnen. Ik vind het leuk om boeken met mensen te delen, zodat iedereen kan lezen: jong en oud.”

Je kunt je overbodige boeken ook op Marktplaats zetten.
„Ja, maar dan mis je het sociale aspect. Via Marktplaats zie je er nooit meer wat van terug. Met een minibieb maak je er meerdere mensen blij mee. Ze komen langs om te kijken of er weer wat nieuws staat. Ik heb inmiddels al wat vaste klanten.”

Wanneer ben je ermee begonnen?
„Tijdens de eerste lockdown, in maart vorig jaar.”

Hoe zijn de reacties?
„Superleuk! Mensen komen langs om te lezen, om te lenen, om te ruilen, de reacties zijn heel positief.”

Komen je lezers hier uit de buurt?
„Soms inderdaad uit de buurt, maar er komen ook mensen uit andere delen van Dronten. Hierachter zit de volkstuinvereniging en daardoor is het hier in de straat behoorlijk druk. Al die mensen rijden ook langs de minibieb.”

Heb je een bepaald genre boeken?
„Eigenlijk zit alles er wel een beetje in. In het begin had ik veel thrillers. Dat kwam omdat er in mijn eigen boekenkast veel thrillers stonden. Maar hoe meer er wordt geruild, hoe breder het genre. En onderaan heb ik een plank met kinderboeken, dus je ziet regelmatig kinderen neuzen.”

Ben je een concurrent van de openbare bibliotheek?
„Nee nee absoluut niet! We werken zelfs samen. Een medewerker van de Flevomeer Bibliotheken is betrokken geweest bij deze Dag van de Minibieb. Zij hebben in de grote bibliotheek zelfs reclame gemaakt voor deze dag. Toen zij dicht moesten vanwege de lockdown, krijgen wij wat boeken die ze anders zelf zouden uitlenen. Het is echt een aanvulling op elkaar, we zijn eerder collega’s dan concurrenten.”

Wat vinden de bezoekers vandaag van deze Dag van de Minibieb?
„Ze zijn om te beginnen blij dat het droog is. Mensen vinden het leuk, vinden het gezellig. Sommigen maken echt een rondje door het dorp langs meerdere mibibiebs.”

Wat betekent lezen voor jou?
„Een stukje ontspanning. Ik vind het gewoon heerlijk om te doen.”

En wat is het leukste aan deze minibieb?
„Het leukste vind ik dat er zoveel initiatieven samenkomen. Dat had ik van tevoren niet gedacht. Kijk maar eens: iemand van faceboekgroep ‘blij met je kei’ heeft er een beschilderde steen in gelegd met een leuke boodschap. Een ander legde er anoniem een sjaal in. Die mag je meenemen. Er liggen supermarktplaatjes om te ruilen. Dat soort dingen komt er allemaal bij.”

.


Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 1 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 2 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' 13 uur geleden