De 'grote' polderpioniers op hun nieuwe locatie aan De Noord.
De 'grote' polderpioniers op hun nieuwe locatie aan De Noord. ©maartenheijenk.nl

De oorspronkelijke kunstenaar verkoopt miniatuurbeeldjes van De Polderpioniers

Cultuur

GARDEREN (Gelderland) - Kees Jansen maakte in 1977 het beeld ‘De Polderpioniers’. De kunstenaar heeft dat werk enkele jaren geleden opnieuw ter hand genomen. Hij maakte er een 19 centimeter hoge miniatuur van. Afgietsels zijn sinds kort beschikbaar voor de Drontenaren. „Het kleine beeldje heeft dezelfde krachtige expressie gekregen als het origineel”, zegt Kees trots.

Jaren geleden kreeg Jansen een telefoontje van een ondernemer uit Dronten met de vraag of hij een miniatuur van De Polderpioniers mocht maken en verkopen. „Ik heb er een beetje nonchalant op gereageerd”, blikt hij terug, „Zonder er goed bij na te denken heb ik ‘ja’ gezegd.”

Het is gewoon troep

Enkele jaren geleden kreeg hij zo’n reproductie onder ogen.. „Een mevrouw had twee van die minitatuurbeeldjes en daar was iets aan kapot. Ik zei: stuur ze mij maar op, dan kijk ik er even naar. Toen ik ze zag, schrok ik er vreselijk van. Het zijn zúlke slechte beeldjes… Het is gewoon troep.”

Hij deed de dame de toezegging zelf een nieuw beeldje te maken en voegde de daad bij het woord. „Ik heb ‘m zo gemaakt dat de expressie van het kleine beeldje precies hetzelfde is als het grote beeld.”

Vijftig exemplaren

De gemeente Dronten bestelde vijftig exemplaren om weg te geven bij bijzonder gelegenheden. Inwoners kloppen sindsdien regelmatig bij de gemeente aan met de vraag of ze zo’n beeldje mogen kopen.

Zo’n handeltje hoort niet bij een gemeente en dus kreeg Jansen de vraag of hij mogelijkheden zag om miniatuurbeeldjes te verkopen. De 75-jarige kunstenaar is niet heel handig op de computer, maar met hulp van zijn zoon slaagde hij erin een webshop te maken. Daar kunnen belangstellenden nu de miniaturen bestellen.

In brons

Het miniatuur is uitgevoerd in neolith, een sterke kunststof. Daarnaast heeft Kees Jansen ook miniaturen in brons gegoten voor speciale gelegenheden: „Bijvoorbeeld voor een burgemeester die afscheid neemt.”

Van dat bronzen miniatuur mag hij er tien verkopen. Acht zijn er gekocht door de gemeente Dronten. „De negende is naar mijn broer Dré gegaan. Ik had destijds een model nodig en dat heeft hij gedaan. Het hoofd van de Polderpionier is precies zijn portret.” Alleen het tiende beeldje is nog te koop.

Discussie over locatie

De webshop start in een periode dat De Polderpioniers in Dronten volop ter discussie stonden. Het beeldje moest plaatsmaken voor appartementengebouw Parkzicht. Hij werd op verzoek van appartementenbewoners van het Heuvelpark herplaatst aan De Helling. Bewoners van De Noord waren het daar niet mee eens. Na een handtekeningenactie en een excuus van de wethouder plaatste de gemeente ‘m alsnog aan De Noord.

Kees Jansen heeft het beeldje nog niet teruggezien op de nieuwe locatie. Wel heeft hij zich geërgerd aan de manier waarop het kunstwerk vervoerd werd, aan de communicatie met de gemeente en aan de sokkel waarop hij aan De Helling was geplaatst.

Jansen ergerde zich ook aan oude polderpioniers die zijn kunstwerk min of meer claimden: „Die wilden ‘m als het ware in hun binnentuin hebben. En dat is niet de bedoeling, want het beeldje is niet bedoeld voor een klein groepje. Het is bedoeld voor iedereen die in Dronten is gaan wonen.”

Weidsheid

De kunstenaar heeft zich verder niet met die discussie bemoeid: „Het enige dat ik gezegd heb is: hij moet wijzen naar de weidsheid. Zo heb ik ‘m gemaakt: een man die met een armgebaar de weidsheid van het open landschap aangeeft.”

„De man lijkt zijn vrouw ervan te willen overtuigen dat de polder hen nieuwe kansen biedt. In de lichaamshouding van de vrouw zit aarzeling. Alsof ze niet overtuigd is en nog door haar man over de streep getrokken moet worden.”

„Ik hoop dat dit nu weer tot z’n recht komt en dat hij kan blijven op de plek waar hij nu staat”, besluit Kees Jansen.

Webshop


De miniatuur van Kees Jansen. (eigen foto)


Kunstenaar Kees Jansen bij het beeldje van De Polderpioniers aan De Helling. (eigen foto)

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 13 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 14 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 14 uur geleden