Het grafveldje in het Rivierduingebied.
Het grafveldje in het Rivierduingebied. stichting Geschiedschrijving Dronten

Polderleven in Beeld | Begraafplaats in Swifterbant?

Swifterbant

(door stichting Geschiedschrijving Dronten)

In de oorspronkelijke plannen voor de dorpen waren ook begraafplaatsen opgenomen. Ir. Hajema, de ontwerper van Biddinghuizen, had deze in het verlengde van de Dreef aan de overzijde van de Oldebroekerweg gesitueerd.

In die tijd fluctueerde het aantal te bouwen woningen in het nieuwe dorp nogal. Oorspronkelijk hield men rekening met 180 tot 220 woningen. In 1963 liep dat aantal al op tot 355 en nog niet veel later dacht men al aan 550 woningen. Ook dat aantal vond men te weinig. Hajema diende zijn ontwerp opnieuw te wijzigen. Het aantal geplande huizen was inmiddels bijgesteld naar 750.

In Swifterbant had ir. Van Mourik de begraafplaats aan de Bosweg in het huidige Swifterbos getekend. Ook voor dit dorp ging men van verdere groei uit. In 1963 zou het 2500 inwoners moeten gaan tellen.

Ondanks deze groeicijfers zijn de geplande begraafplaatsen nooit gerealiseerd. Alleen in Dronten kwam een grote begraafplaats. In de dorpen werd de afwezigheid ervan in het begin nog niet eens als een gemis ervaren. De bevolking was toen immers nog jong en het aantal overlijdens was beperkt.

Dat Swifterbant toch een eigen begraafplaats heeft is velen onbekend. In het Rivierduingebied ligt een grafveldje met negen graven. Palen duiden de ligging aan. De graven zijn oud. Ze dateren uit de prehistorie; de tijd van de Swifterbantcultuur. De toenmalige bewoners van dit gebied wensten hun dierbaren in hun nabije omgeving een laatste rustplaats te schenken. Maar ja, zij hadden in die tijd ook niet maken met voortdurend wijzigende structuurplannen.

Polderleven in Beeld

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 13 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 13 uur geleden