Petra Welmers
Petra Welmers Geert-Frans Welmers

Petra Welmers doet vandaag mee aan NK tijdrijden: „Ik sta daar gewoon tussen!”

Algemeen

DRONTEN - Op en rond de bekende VAM-berg in Emmen zijn vandaag de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden. Petra Welmers staat aan de start bij de elite-beloften (clubniveau). Alleen plaatsing is al een bijzondere prestatie voor de 19-jarige hbo-studente biologie en medisch laboratoriumonderzoek.

Hoe ben jij in de wielersport beland?
Petra Welmers: „Mijn vader heeft altijd gefietst. Toen mijn zus ging wielrennen, werd ik bij een wedstrijd door haar ploegleider op de fiets gezet. Dat was Arjan Baak uit Dronten. Die zei: jij moet het eens proberen! Dat vond ik zo leuk dat ik ook ben begonnen, nu acht jaar geleden.”

Kun je iets vertellen over hoe je carrière daarna is verlopen?
„Als nieuweling ben ik in het team Wielerzone Nederland gekomen onder leiding van Arjan Baak. Daar heb ik drie jaar voor gereden. Nu ben ik belofte en rij ik voor Talent Cycling.”

Wat zijn de hoogtepunten tot nu toe?
„Op de NK’s tijdrijden heb ik best goede uitslagen gereden, de laatste jaren in de top vijftien. Als eerstejaars junior was ik achttiende in het eindklassement van de Omloop van Borsele. Vorig jaar was ik bij een meerdaagse klimwedstrijd in Limburg negentiende.”

Is tijdrijden je specialiteit?
„Ja, samen met klimmen ligt dat me het beste. En dat vind ik ook superleuk.”

Hoe heb je je geplaatst voor het NK?
„Er was een kwalificatie-tijdrit over 22 kilometer in Enkhuizen: over de dijk richting Lelystad en halverwege omkeren. Daar heb ik zo goed gereden, dat ik op de reservelijst kwam. Doordat er een uitvalster was, hebben ze me alsnog opgeroepen.”

De dijk is een heel ander parcours dan in Emmen bij het NK.
„Ja, het is nu dertig kilometer, het gaat over twee rondes en daar zit ook de ‘muur van Emmen’ in. Dus dat betekent klimmen, veel meer bochten, inderdaad héél anders dan Enkhuizen. En zoals ik al zei: ik ben een klimmer. Dus ik denk dat het voor mij een goed parcours is.”

Hoe wordt een meisje uit Dronten - het meest vlakke deel van Nederland - een klimmer?
„Goeie vraag! Ik denk dat het met je bouw te maken heeft. En voor de rest… ik weet het eigenlijk niet.”

Hoe is het jou in de coronaperiode vergaan. Heb je kunnen wielrennen?
„De wedstrijden zijn vrijwel allemaal gecanceld. Dus ik heb eigenlijk alleen maar getraind. Nu begint het weer langzaamaan te komen. Ik heb pas de afgelopen weken weer wat trainingswedstrijden gehad. Vorige week werd ik nog derde.”

Heb je zin in het NK?
„Jazeker! Ik kijk er heel erg naar uit.”

Wat zijn je doelen?
„Ik ga de wedstrijd heel vrij in. Ik vind het al geweldig om te mogen starten. Er staan allemaal grote namen aan de start en ik sta daar gewoon tussen! Dat vind ik al fantastisch. Ik ga m’n best doen, ik geef alles en dan zie ik wel waar het eindigt.”

En wat wil je op de langere termijn bereiken?
„Het liefst wil ik doorstromen naar een profteam. Bij Talent Cycling hebben ze ook een profteam: GT Krush. Het lijkt mij heel mooi om daarin door te stromen en daarna als het kan opgepikt worden door een profteam. Professioneel wielrennen dat lijkt me prachtig!”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 1 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 2 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 2 uur geleden