Ondergrondse container voor restafval.
Ondergrondse container voor restafval. ©maartenheijenk.nl

Raadsleden zien de bui al hangen: Restafval over 3 jaar betalen per klepopening

Gemeente

DRONTEN - Inwoners van de gemeente Dronten hebben per jaar gemiddeld 140 kilogram restafval. De raad wil dat de komende drie jaar terugdringen naar 30 kilogram. Lukt dat niet, dan moet de gemeente in 2024 andere maatregelen nemen. Verschillende raadsfracties zien de bui al hangen: over 3 jaar betalen de inwoners per klepopening of per kilogram restafval.

Wie veel restafval heeft betaalt meer, wie weinig heeft betaalt minder. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was alleen de SP tegen dit systeem met gedifferentieerde tarieven, kortweg ‘diftar’. Toch wordt diftar de komende 3 jaar nog niet ingevoerd. Dat staat in het afvalbeleidsplan, dat deze maand door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Klip en klaar

Volgens Rob van der Schans van D66 schemert diftar door dit beleidsplan heen. Wethouder Roelof Siepel verzette zich daartegen: „Het college is nog niet toe aan diftar en het is géén onderdeel van dit afvalbeleidsplan. Daar wil ik echt klip en klaar over zijn.”

De wethouder bevestigde dat de hoeveelheid restafval per inwoner het laagst is in gemeenten met diftar. Hij benadrukte echter dat juist de gemeenteraad heeft gevraagd om diftar niet in het plan op te nemen. Het college voert slechts de opdracht van de raad uit.

Het is aan u

In plaats van diftar zetten B en W in op gedragsverandering. In 2024 wordt bekeken of dat heeft geleid tot minder restafval: „En op dat moment is het aan de raad of u het huidige beleid wilt voorzetten of wilt bijsturen.”

Suzanne Stoop (PvdA) was cynisch: „We weten nu al dat we die 30 kilogram niet gaan halen. Dus diftar komt er aan. En dat mag u straks uitleggen aan de inwoners.”

Optimistisch

Vooral Leefbaar Dronten en CDA gingen daarin met haar mee. Foeke Bongers (Leefbaar) noemde die 30 kilogram ‘optimistisch’. Dinand Ekkel (CDA) houdt zijn hart vast: „Wij zien de bui al hangen.” 

Ook Van der Schans (D66) voorziet dat het ‘diftar-monster’ vroeg of laat moet worden ingezet. Hij geeft het voorstel van de wethouder echter een kans, net zoals een meerderheid van de gemeenteraad.