Vier bomen op een chalet.
Vier bomen op een chalet. Gerrit Jan Bosman

Enorme ravage bij De Klink in amper 5 minuten: „Je zag geen hand voor ogen”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Twee gewonden, twee chalets onbewoonbaar verklaard, een stuk of twintig bomen ontworteld. Chaletpark en jachthaven De Klink werd gisteravond ernstig getroffen door de storm. In amper vijf minuten tijd ontstond er een enorme ravage. „Het was donder en geweld. Beangstigend!”

Zelf zat parkbeheerder en havenmeester Gert Jan Bosman op het terras waar de dikste boom van het park naar beneden kwam: „Die viel net naast me. Dus ik ben blij dat ik nog met jou kan praten!”

Twee gewonden

Twee dames hadden minder geluk. Een vrouw werd omvergewaaid en brak beide polsen. Bij het restaurant kreeg een dame een parasol op haar borst met blauwe plekken en kneuzingen tot gevolg: „Dat is hartstikke beroerd voor die mensen, maar godzijdank zijn er geen doden of ernstig gewonden gevallen. Want dat had net zo goed gekund.”

„Wij zaten er middenin”, vertelt Bosman, „Of het nu een windhoos of een orkaan was, dat weet ik niet. Je zag geen hand voor ogen en daardoor kon je ook niet zien of het een windhoos was of iets anders.”

„In ieder geval ging het enorm tekeer: een gigantische bui en storm trok over het park. Er zijn een stuk of twintig bomen ontworteld en er zijn meerdere bomen op chalets terechtgekomen. Dan gaat het om bomen van enige omvang. Op één chalet liggen er zelfs vier.”

Onbewoonbaar verklaard

Twee chalets zijn onbewoonbaar verklaard. „Die zijn er dusdanig slecht aan toe dat de brandweer en de gemeente hebben gezegd: daar mag niemand meer in.”

„Het was een regelrechte ramp”, vervolgt Gerrit Jan Bosman, „Het is nog steeds een slagveld. We zijn bezig om het op te ruimen, maar ik denk dat we daar nog wel een dikke week druk mee zijn.” Hij constateert dat dat het veel indruk heeft gemaakt: „De mensen zijn echt aan het bijkomen.”

Enorme impact

De eigenaren van de chalets wonen verspreid over het hele land. Degenen die gisteravond niet aanwezig waren, kwamen in de loop van de zaterdag om de schade op te nemen: „Het heeft een enorme impact.”

Er zijn chalets beschadigd, in de haven ontstond schade aan boten, bij het restaurant is het hele terras weggeblazen. De parkbeheerder durft er geen schadebedrag aan te hangen: „Het kan nog wel een paar maanden duren voordat dat bekend is.”

Stormschade


Ook in de jachthaven ging het flink tekeer. (foto: Gerrit Jan Bosman)