Rien de Groot - ChristenUnie
Rien de Groot - ChristenUnie screenshot videonotulen

ChristenUnie wil maatregelen tegen huisjesmelkers: „Leidt vaak tot verwaarlozing”

Algemeen

DRONTEN - Worden speculatie en huisjesmelkers een probleem in Dronten? Leefbaar Dronten vroeg er vorig jaar al eens aandacht voor. Rien de Groot van de ChristenUnie herhaalde het de afgelopen week. Wethouder Roelof Siepel wil best nadenken over een oplossing, maar wil dan eerst weten of de meerderheid van de raad het als een probleem ziet.

Rien de Groot bracht het onder de aandacht bij de bespring van de plannen voor de locatie Flevomanege. Voor Leefbaar Dronten was vorig jaar de hoge prijs van een appartement in het centrum de aanleiding.

Inpikken

Met de huidige staat van de woningmarkt lijkt het De Groot niet wenselijk dat investeerders de woningen aan De Zuid ‘inpikken’ en vervolgens onderverhuren: „Want onderverhuur leidt vaak tot verwaarlozing.”

Er zijn voor de Flevomanege plannen voor woningen voor kleine huishoudens en starters. „Dit zijn gewilde woningen voor investeerders. Is er een anti-speculatiebeding of zelfbewoningsplicht?”, wilde het burgerraadslid van de ChristenUnie weten. Ook CDA’er Siert Jan Lap was daar benieuwd naar.

Geen aanleiding

Dronten kent echter alleen een maatregel tegen speculatie bij OFW-woningen met een koopprijs tot 190.000 euro. Vorig jaar zagen B en W nog geen aanleiding om dit uit te breiden. Volgens het college konden particuliere kopers in Dronten voldoende opbieden tegen beleggers, investeerders en speculanten.

Het college stelde de ontwikkelingen goed in de gaten te houden: „Mocht dit noodzakelijk zijn, dan overwegen wij alsnog de maatregelen uit te breiden.”

In het geval van de Flevomanege maakt de gemeente afspraken dat ontwikkelaar Trebbe alleen verkoopt aan particulieren. De Groot vroeg of daar een zelfbewoningsplicht aan gekoppeld wordt. Siepel kaatste de bal terug: „Wilt u dat daadwerkelijk met z’n allen?”

Speculatie