Het vanavond gepresenteerde plan voor zonnepanelen langs de IJsselmeerdijk.
Het vanavond gepresenteerde plan voor zonnepanelen langs de IJsselmeerdijk. screenshot

Bermen langs A6 bij Swifterbant zijn te smal: zonnepanelen op de dijk

Swifterbant

SWIFTERBANT - De bermen langs de A6 zijn in de gemeente Dronten eigenlijk te smal voor een lint met zonnepanelen. In plaats daarvan wordt er overlegd met waterschap Zuiderzeeland over de mogelijkheid om het ondertalud van de dijk te gebruiken. Het boventalud moet in dat plan groen blijven.

Onder andere de gemeenten Dronten, Lelystad, de provincie, netbeheerder Liander en Rijkswaterstaat verkennen sinds enkele maanden de mogelijkheden voor zonnepanelen langs de A6. Inwoners konden daarover meepraten. Landschapsarchitect Yoran van Boheemen presenteerde vanavond het voorlopige ontwerp.

Drie delen

Het totale plan gaat over drie weggedeelten: het deel bij de Oostvaardersplassen, de boog rond Lelystad en het deel langs de IJsselmeerdijk in de gemeente Dronten. In het deel ten zuiden van Dronten wordt in de nu gepresenteerde plannen vooral de middenberm gebruikt voor zonnepanelen.

In het Drontense deel kan volgens Van Boheemen een ‘energielandschap’ ontstaan met een combinatie van zonnepanelen op de dijk en windmolens in het IJsselmeer. Hij benadrukte dat het waterschap nog wel akkoord moet gaan met de plannen voor de dijk.

Zonnepark A6

Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 1 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 1 uur geleden
Gemeenteraad Dronten.
Wat is er donderdag te doen? Avond over dementie, gemeenteraad Dronten 2 uur geleden