In het bijzijn van zijn broer en zus, de burgemeester en de straatnamencommissie onthult Jan Michiel Otto het straatnaambord.
In het bijzijn van zijn broer en zus, de burgemeester en de straatnamencommissie onthult Jan Michiel Otto het straatnaambord. ©maartenheijenk.nl

In plaats van een treurig plein is de naam Otto nu verbonden aan een statige dreef

Algemeen

DRONTEN - De dochter en beide zoons van voormalig landdrost Will Otto (1919 - 2008) hebben vanmorgen het straatnaambord voor de Ottodreef in Dronten onthuld. Het gaat om de straat tussen de rotondes bij Leen Bakker en bij de Rivierendreef. Deze begon tot voor kort als Energieweg en ging over in de Spoordreef.

‘Landdrost’ was een functie die tot 1972 bestond omdat Dronten nog geen gemeente was. Will Otto verenigde in z’n eentje alle functies van een gemeentebestuur.

In plaats van een gemeenteraad was er in die tijd een adviesraad. „En wat ik ervan begrepen heb, luisterde dr. ir. Otto altijd heel aandachtig naar die adviesraad en hield hij er serieus rekening mee”, vertelt voorzitter Johan Banis van de straatnamencommissie, „Daar is hij later om geprezen. Zijn betrokkenheid bij Dronten lees je overal terug. Hij was denk ik de juiste man op de juiste plaats.”

Houten barakken

Op de locatie waar nu de flats aan De Noord staan, stonden vroeger houten barakken. Later werd daarin het gemeentehuis gevestigd en kreeg het plein de naam Ottoplein. Na de verhuizing van het gemeentehuis naar het centrum werden de barakken gebruikt voor de muziekschool, het sociaal-cultureel werk en jongerencentra.

Voorzitter Johan Banis van de straatnamencommissie kwam in die tijd regelmatig in dat jongerencentrum. Hij constateert nu dat het er na verloop van tijd niet meer uitzag: „Het stortte nog net niet in, maar het kon echt niet meer.”

Treurig

Jan Michiel Otto, de jongste zoon van de landdrost, was niet blij met de naam van zijn vader op dit vervallen plein: „Het zag er treurig uit. Daar heb ik een keer een mailtje over geschreven naar Aat de Jonge, de toenmalige burgemeester.” Die e-mail heeft uiteindelijk geleid tot wat nu de Ottodreef is.

Volgens Johan Banis was het al langer de bedoeling dat Will Otto geëerd zou worden met een mooie straat. „Die gelegenheid deed zich nu voor aan de Energieweg en Spoordreef.” Vanwege de bouw van appartementen wordt die dreef binnenkort opnieuw ingericht. Omdat er geen bedrijf of woning aan de straat is gevestigd, was het makkelijk om deze om te dopen in Ottodreef.

Onthulling

Maarten (1949), Marguerite (1951), Jan Michiel (1952) onthulden vanmorgen het straatnaambord. De jongste van de drie is blij dat hij indertijd het e-mailtje heeft gestuurd: „Ik ben enorm dankbaar dat ze het op zo’n aardige, positieve en mooie manier hebben opgepakt.”

Volgens Jan Michiel Otto was zijn vader enorm gesteld op en gehecht aan Dronten: „Hij had grote bewondering voor de pioniers die uit alle windstreken hier naartoe kwamen om een samenleving op te bouwen. Hij had het heel vaak over het enorm bloeiende verenigingsleven. Ook over de toenmalige adviesraad was hij erg positief.”

Zó blij…

Als zijn vader nu nog in Dronten kon rondlopen, zou hij het volgens Jan Michiel fantastisch hebben gevonden: „Bijvoorbeeld die spoorlijn. Daar zou hij zó blij mee geweest zijn.”

„Ik denk dat hij het heel leuk had gevonden dat uitgerekend de straat langs die spoorlijn naar hem genoemd is. Wij als kinderen stellen dat gebaar van de gemeente Dronten enorm op prijs!”


Maarten, Marguerite en Jan Michiel Otto. (foto: ©maartenheijenk.nl)

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 1 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 2 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 2 uur geleden