Johan Banis (rechts) bij de onthulling van de naam Ottodreef.
Johan Banis (rechts) bij de onthulling van de naam Ottodreef. ©maartenheijenk.nl

Voorlopig geen Hakim Ziyech-, Paul de Munnik- of Sander Lantingastraat in Dronten

Algemeen

DRONTEN - Er zijn in de gemeente Dronten nauwelijks straten naar personen genoemd. Ook verwijzen weinig straatnamen naar de historie van Dronten. Donderdag werd de Ottodreef geopend. Is die straatnaam het begin van een nieuwe trend? We vragen het aan voorzitter Johan Banis van de straatnamencommissie.

Will Otto (1919 - 2008) was landdrost in Dronten in de periode tot 1972. Toen werd Dronten gemeente en kwam er in de persoon van Eppo van Veldhuizen een burgemeester. Het plein bij het oude gemeentehuis heette het Ottoplein. Dat plein is verdwenen. Sinds vorige week wordt dr. ir. Otto geëerd met een dreef. De voormalige Energieweg en Spoordreef is omgedoopt in Ottodreef.

Het is in de gemeente Dronten geen gemeengoed om straten naar personen te noemen. Waarom deze uitzondering?
Johan Banis: „Het staat zelfs in de verordening dat het niet mag. Mensen moeten eerst tien jaar dood zijn, voordat je er een straat naar vernoemen mag. Waarom nu wel? Omdat het om doctor ingenieur Otto ging, de laatste landdrost van Dronten. Hoe je het ook wendt of keert, die man heeft ontzettend veel betekend voor de ontwikkeling van dit gebied. Die naam komt hem gewoon toe. Bovendien: voordat er een straatnamencommissie was, was er al een plein naar meneer Otto genoemd.”

Tien jaar dood klopt niet helemaal, want we hebben ook een Koning Willem-Alexanderplein. De laatste keer dat ik het checkte leefde die nog.
„Ja, maar dat is buiten de straatnamencommissie om gebeurd. Dat is een eigenmachtige beslissing geweest van het toenmalige college van burgmeester en wethouders. Dat is geen probleem, dat recht hebben ze.”

Helemaal consequent is het niet, net zoals het feit dat jullie bij Otto niet zijn titels gebruiken en dit bij de koning wel is gedaan.
„Dat kan ik niet ontkennen. Maar het is ook best lastig om consequent met straatnamen om te gaan. Om de zoveel jaar wisselt de hele commissie en iedereen en iedere voorzitter heeft zijn eigen ideeën over wat wel en niet moet. Een strak handboek hebben we niet. Misschien willen we dat ook helemaal niet, want je moet niet over je graf heen regeren.”

Otto blijft dus voorlopig de enige vernoemde persoon? Er komt geen Hakim Ziyechstraat?
„Als het aan mij ligt niet. Maar ik ben niet de voorzitter voor de komende vijfentwintig jaar. Dat kan veranderen. Met alle respect voor Hakim Ziyech, voor Dronten als zodanig heeft hij niet zo gek veel betekend. Zijn kwaliteiten als voetballer zijn boven alle twijfel verheven, dat is geweldig. Maar Dronten? Ja, hij is hier geboren.”

Dus ook geen Paul de Munnik- en Sander Lantingastraat.
„Wat mij betreft niet.”

De naam Ottodreef verwijst naar de historie van Dronten. Het houdt niet over met straatnamen die verwijzen naar onze geschiedenis. Is dat een lacune?
„Het komt wel zachtjesaan. We hebben nu in deze omgeving de Ottodreef en De Pionier. Maar er komen ook drie hofjes met drie flatgebouwen. Die hofjes heten achtereenvolgens Cultus, Barak en Hommeles, genoemd naar de jongerencentra die daar in de buurt lagen. Dat waren legendarische namen. En er komt ook een straat Het Kamp. Dat zijn heel rechtstreeks verwijzingen naar de geschiedenis.”

Moeten er in het Hanzekwartier meer van dit soort namen komen?
„Dat denk ik wel. Dit hele gedeelte tussen het spoor en het centrum gaat tegen de vlakte. Dat wordt wonen en daar komen veel straten. Het heet het Hanzekwartier, daar valt niets meer aan te doen. De straten noem ik liever naar iets Drontens dan naar iets dat je in elke stad vindt. Maar ik ga er niet alleen over.”

Voorlopig ben jij blij met de Ottodreef?
„Jazeker! Hiermee wordt recht gedaan aan wat hij voor Dronten heeft gedaan.”

Ottodreef

Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 1 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' 12 uur geleden
Afbeelding
Gratis gids van bijenhoudersvereniging met tips voor bijenvriendelijke tuin 23 uur geleden