Roelof Siepel - wethouder ChristenUnie
Roelof Siepel - wethouder ChristenUnie ©maartenheijenk.nl

Het wordt een gigantische klus om ruimte te vinden voor nieuwe wijken in Dronten

Gemeente

DRONTEN - Met een akkerbouwer en een veehouder als buren is het een heidens karwei voor de gemeente Dronten om nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid te realiseren. Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) voorziet dat het met de toekomstige uitbreidingslocaties van Dronten niet minder lastig wordt.

Siepel deed zijn uitspraak in antwoord op vragen van Jan Ammerlaan. Bij de behandeling van het plan van aanpak voor Swifterbant-zuid constateerde het Leefbaar-raadslid dat de gemeente Dronten ook op andere locaties wil gaan bouwen. Hij wilde van de wethouder weten hoe hij wil voorkomen dat de gemeente bij toekomstige nieuwbouwlocaties tegen vergelijkbare problemen aanloopt.

Niet optimistisch

De wethouder is daarover niet optimistisch. „We konden tot voor kort redelijk eenvoudig over ruimte beschikken”, antwoordde hij, „Dat zal in de komende jaren echt anders worden.”

Dronten wil vele duizenden woningen bouwen in het kader van de motie Koerhuis, waarin de Tweede Kamer heeft gevraagd om 100.000 extra huizen in Flevoland. Volgens Siepel gaat dat leiden tot een maatschappelijk debat. Daarbij gaat het niet alleen om wonen, maar ook om aspecten als klimaat, stikstof en landschap. Hij voorspelde dat er van alle kanten een claim gelegd wordt op de schaarse ruimte.

Geleerd van Swifterbant-zuid

Wel zegt de wethouder geleerd te hebben van de ervaringen met Swifterbant-zuid. Daar werd hij op het allerlaatste moment verrast door de geluidsmetingen van een akkerbouwbedrijf en de bouwvergunning van een nieuwe stal voor een veehouder. Bij toekomstige plannen brengt het gemeentebestuur dit soort ‘omgevingsaspecten’ eerder in beeld.

Honderdduizend woningen

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 10 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 11 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 11 uur geleden