Roelf Raterink - PvdA
Roelf Raterink - PvdA ©maartenheijenk.nl

Raad twijfelt over hoogbouw op locatie Flevomanege: „Een flat in de achtertuin?”

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad stelt donderdag de richtlijnen vast, waaraan bouwontwikkelaar Trebbe zich moet houden bij zijn woningbouwplannen voor de locatie Flevomanege. Tijdens de voorbespreking in een commissievergadering twijfelden raadsleden over de regels voor hoogbouw.

Enerzijds wil de raad zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk hoogbouw in het nieuwe wijkje. Anderzijds beseffen raadsleden dat ‘omhoog bouwen’ juist ruimte biedt voor groen.

Waar kijken we tegenaan?

B en W hebben een voorzet gegeven voor de regels die aan Trebbe kunnen worden opgelegd. Volgens Siert Jan Lap (CDA) kan de ontwikkelaar daarmee echter alle kanten op: „Waar kijken we straks tegenaan?”

Er wordt in het voorstel gesproken over vier bouwlagen op sommige plekken. Rien de Groot van de ChristenUnie vraagt zich af wat dit doet met het dorpse karakter van Dronten: „Vinden we dat dorpse karakter nog belangrijk?” 

Ongelofelijk boos

Peter Duvekot vindt dat de wethouder vooral de buurt moet betrekken bij de plannen: „Hoe voorkomen we dat mensen ongelofelijk boos worden, omdat ze een flat in de achtertuin krijgen?”

Chantal Sijtsma van Leefbaar Dronten wil aan de ene kant liever niet te veel de lucht in, maar begrijpt ook dat dit misschien noodzakelijk is als de raad betaalbare woningen wil. Rob van der Schans meent dat Trebbe op het Heveulpark een mooi visitekaartje heeft afgegeven: „Dat geeft vertrouwen en schept verwachtingen.”

Foeilelijk

Roelf Raterink vraagt zich af of de raad de lef heeft om te bepalen dat het niet hoger dan drie woonlagen mag worden. Wat hem betreft mag het in ieder geval niet zo ‘foeilelijk’ worden als de kantoorvilla’s langs De West.

Volgens wethouder Roelof Siepel hoeft hoogbouw niet per definitie lelijk te zijn en is het prima te combineren met groen. In zijn ogen zijn de appartementen aan Het Spectrum, als je Dronten bij de begraafplaats binnenrijdt, daar een voorbeeld van.

Vertrouwen

Siepel herinnerde de raad eraan dat niet de gemeente het plan maakt, maar de ontwikkelaar: „U zegt tegen de ontwikkelaar: u mag een plan maken dat optimaal voldoet aan de richtlijnen die wij vaststellen. Ik heb er vertrouwen in dat hij dat kan.”

„Wij zijn ons ervan bewust dat hoogbouw niet tot onverdeeld positieve reacties leidt”, vervolgde de wethouder, „Een heleboel mensen zijn daarop tegen. Onze vertaling daarvan is: geen hoogbouw aan de kant van de huidige bebouwing, maar hooguit aan de kant van De Zuid. Daar zijn vlekken voor aangegeven. Laten we daar op voorhand niet te krampachtig over doen.”

De raadsleden denken momenteel na over hoogbouw en de antwoorden van de wethouder. Komende donderdag nemen ze beslissingen.