Alle containers krijgen een chip.
Alle containers krijgen een chip. ©maartenheijenk.nl

PvdA ziet 1,4 miljoen voor nieuw computersysteem afvalcontainers niet zitten

Gemeente

DRONTEN - B en W willen ruim 1,4 miljoen euro uittrekken voor een systeem om alle afvalpassen en minicontainers op adresniveau te registreren. PvdA-raadslid Suzanne Stoop wijst erop dat dit bedrag wordt afgewenteld op de inwoners: „En dat betekent een lastenverzwaring.” De rest van de raad maakte er tijdens de voorbespreking geen punt van.

Komende donderdag neemt de gemeenteraad besluiten over het afvalbeleid voor de komende jaren. Eén van de voorstellen van B en W is een nieuw ‘containermanagementsysteem’ van 1,4 miljoen euro. VVD-raadslid Saskia Haarhuis vindt die uitgave te rechtvaardigen: „Want het doel is om uiteindelijk de lasten lager te krijgen.”

Ondergrondse containers

Met het nieuwe systeem kunnen de inwoners straks alleen twee of drie ondergrondse restafvalcontainers in de directe omgeving van hun huis gebruiken. Deze kunnen ze hooguit twee keer per dag openen. Ook krijgen alle rolcontainers een chip. Die chip moet de gemeente helpen in haar ‘strijd’ tegen het verkeerd gebruik van deze minicontainers.

Bij Suzanne Stoop gaat de vlag nog niet uit. Zij vermoedt dat de invoering van het nieuwe systeem voorsorteert op ‘diftar’ ofwel het betalen per kilogram restafval of per klepopening.

„Als u diftar wilt invoeren, moet dat in openheid, eerlijkheid en transparantie gebeuren. En dat is nu niet het geval.” De PvdA komt donderdag met een eigen voorstel over het nieuwe systeem.

Nieuw systeem