Erik Broekhuis in het in aanbouw zijnde MFG.
Erik Broekhuis in het in aanbouw zijnde MFG. ©maartenheijenk.nl

Gemeente twijfelt over terreinafwerking MFG Biddinghuizen: „Héél kortzichtig”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Het multifunctioneel gebouw De Binding in Biddinghuizen is bijna klaar. Minder dan twee maanden voor de officiële opening zijn de gemeente Dronten en de stichting MFG 2 het echter nog niet eens over de verdeling van de kosten van de terreinafwerking. „Echt belachelijk”, briest kerkenraad-voorzitter Jan Klopman.

De totale kosten voor de terreinafwerking zijn begroot op 89.000 euro. B en W hebben deze week 31.000 euro beschikbaar gesteld voor de eerste werkzaamheden: de hoofdentree aan de kant van het Koetshuis en de entree van het sporthalgedeelte. 

„De bereikbaarheid van het gebouw is hiermee gegarandeerd”, schrijven B en W. De overige werkzaamheden (58.000 euro) worden volgens het gemeentebestuur pas gerealiseerd ‘na bespreking en een kostenverdeling tussen de betreffende partijen’.

Niets over zeggen

Is er sprake van onenigheid tussen de gemeente en het stichtingsbestuur over wie wat betaalt? MFG 2-voorzitter Erik Broekhuis wil daarover weinig kwijt en verwijst naar de gemeente Dronten: „De gesprekken zijn nog gaande.”

„Natuurlijk vind ik er wat van”, zegt Broekhuis desgevraagd, „Maar dat ga ik nu niet uitspreken. De gesprekken vinden plaats en we hebben allemaal één doel: dat alles met de opening strak en mooi in orde is. En dat gaat ook gebeuren!”

Machtspolitiek

De gemeente heeft bedenkingen bij met name het meebetalen aan voorzieningen voor de kerk. Voorzitter Jan Klopman van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente is minder diplomatiek dan Erik Broekhuis. Hij noemt het ‘machtspolitiek’ van de gemeente: „Vergeet niet dat de gemeente nul komma nul heeft geïnvesteerd in het MFG. Ze staan alleen maar borg.”

„De gemeenschap van Biddinghuizen, de kerk en de stichting nemen een enorm financieel risico voor de leefbaarheid van het dorp. Wij hebben als kerk 1 miljoen geïnvesteerd, niet alleen in de kerkzaal maar ook in de zalen die door de hele gemeenschap kunnen worden gebruikt. En wat is voor de gemeente nou 89.000 euro?”

Boos

„Ik vind het héél kortzichtig dat de gemeente niet zou kunnen bijdragen in een multifunctioneel gebouw dat zo belangrijk is voor de leefbaarheid van Biddinghuizen”, vervolgt de voorzitter van de kerkenraad, „Ik kan er gewoon boos over worden!”

Overigens herinnert Klopman zich van zijn jaren als gemeenteraadslid dat de gemeente 900.000 euro beschikbaar heeft gesteld voor het gebied rond het het MFG. Dit bedrag moest wel gedeeld worden met het MFC in Swifterbant.

Dossier MFG Biddinghuizen