Siert Jan Lap, CDA
Siert Jan Lap, CDA ©maartenheijenk.nl

Raad is er nog niet uit: Hoe voorkom je een Flevomanege-wijk vol ‘blokkendozen’?

Algemeen

DRONTEN - De gemeenteraad ging donderdag niet zonder slag of stoot akkoord met de richtlijnen, die ze aan ontwikkelaar Trebbe meegeven voor de woningbouw op de locatie Flevomanege. Het leidde ertoe dat er komende donderdag (8 juli, 19:30 uur) een extra raadsvergadering volgt om die richtlijnen definitief vast te stellen.

De raad stemde over verschillende wijzigingen in het door B en W voorgestelde plan. Zo stemde een meerderheid vóór het voorstel dat er echt niet meer dan 150 woningen mogen komen. Ook de door CDA en GroenLinks voorgestelde regels voor meer groen konden op een forse meerderheid rekenen.

Twee voorstellen van CDA en PvdA haalden het niet. Dat betrof het plan voor één toegangsweg rechtstreeks op De Zuid en het voorstel van een gemiddelde bouwhoogte van maximaal drie bouwlagen.

Blokkendozen

Het ging mis bij een voorstel van dezelfde twee partijen over wat Siert Jan Lap (CDA) ‘blokkendozen’ noemde. „Een volledige wijk met blokkendozen lijkt ons niet wenselijk”, zei hij. De CDA’er voerde een pleidooi voor variatie in de wijk.

Die variatie wil iedereen. Er waren echter twijfels over de manier waarop het CDA dat wil afdwingen. Uiteindelijk waren alle oppositiepartijen het met Lap eens en de coalitie van VVD, Leefbaar en ChristenUnie niet. Daarmee staakten de stemmen: 12-12.

Het betekende dat er tijdens de eerstvolgende raadsvergadering opnieuw over gestemd moet worden. En zolang dat niet is gebeurd, kan er niet gestemd worden over het totale plan voor de Flevomanege.

Tussenoplossing

Omdat de eerstvolgende raadsvergadering pas in september is, zou daarmee het hele plan twee maanden op z’n kont liggen. Burgemeester Jean Paul Gebben vond dat niet wenselijk. Hij probeerde de regels naar zijn hand te zetten door de raad een soort principe-akkoord te vragen, buiten het beeld van de camera’s.

Uiteindelijk besloot de raad na afloop van de vergadering tot een extra raadsvergadering. De raadsleden komen donderdag toch al bij elkaar en stemmen dan tijdens een korte formele zitting over de ‘blokkendozen’ en het totale pakket aan richtlijnen.