Berber Vis
Berber Vis eigen foto

Mezzosopraan Berber Vis is duizendpoot: „Héél veel verschillende dingen doen”

Cultuur

DRONTEN - Berber Vis is mezzosopraan, alhoewel ze zichzelf vooral kunstenaar noemt. Ze groeide op in Dronten en ontwikkelde hier haar liefde voor het zingen en de muziek. Inmiddels is ze 27 jaar en woont ze in Arnhem. Eind juli en begin augustus keert ze terug naar de omgeving van Flevoland. In Spanga treedt ze op in de opera Carmen van Bizet.

Berber was zes jaar oud, toen ze met haar ouders naar Dronten verhuisde. De oorsprong van haar huidige passie ligt in Dronten. „Ik heb in Dronten altijd in koren gezongen. Dat begon bij het kinderkoor Flevocaaltjes, dat later werd omgedoopt in Real Life.”

„Mijn huidige carrière is geworteld in een grote liefde voor de koormuziek waarmee ik opgroeide en de opera’s die ik leerde kennen toen ik voor het eerst zangles kreeg”, vertelt ze, „Er zijn in Dronten heel veel mensen geweest die mij hebben geïnspireerd. Ik heb er dan ook nog veel contacten; mijn hart ligt er nog steeds.”

Koormuziek

Na haar middelbare school verliet ze Dronten. Ze volgde een opleiding onderwijsassistent Muziek in Drachten en studeerde aan het conservatorium in Zwolle. Als beroepszangeres treedt ze sindsdien op bij oratoria, zingt ze solo’s en doet ze de komende periode dus mee aan de opera van Spanga.

Het gaat bij Berber Vis echter om méér dan zingen alleen. Ze heeft een drang tot filosofisch nadenken over en uitvoeren van muziek. Voor haar is zingen meer dan een recital waarin stukken elkaar opvolgen precies zoals vermeld in het programmaboekje. „Ik noem mezelf eerder kunstenaar dan muzikant”, zegt ze daarover.

De Stille Stad

Behalve als mezzosopraan is Berber vooral druk met het maken van voorstellingen. „Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met een film met live-muziek. Dat is gebaseerd op de eerste lockdown en heet ‘De Stille Stad’.”

Op het conservatorium ontwikkelde Berber acteervaardigheden en speelde ze in meerdere muziektheatervoorstellingen. Zo zong ze op het dak van de nationale opera in Amsterdam tijdens een talentenopera. Dat ziet ze als één van haar hoogtepunten tot nu toe, net als haar solo bij het NHL Stendenkoor. „In mijn studententijd heb ik in dat koor gezongen en daarom was het heel gaaf om er daarna te staan als solist.”

Nieuwe muziek

Verder is ze actief bij vrouwenkamerkoor Hera, waarmee ze vorig jaar op het Vocaal Festival in Utrecht de jury- en publieksprijs won. Door een grote interesse in cultuurfilosofie ontdekte ze ook een affiniteit met moderne klassieke muziek en vond ze een plek in meerdere gevarieerde ensembles, gericht op de vertolking van nieuwe muziek.

Het mag duidelijk zijn: de oud-Drontenaar is op tal van terreinen actief. Ze noemt zichzelf niet voor niets een duizendpoot. „Ik wil héél veel verschillende dingen doen, omdat ik alles interessant vind. Waarschijnlijk is dat ook mijn valkuil, dat ik niet in één ding gespecialiseerd ben.”

Onwijs leuk

Hoe past Spanga in haar rijtje van activiteiten? Berber vertelt dat er aan de rand van de Noordoostpolder al meer dan dertig jaar opera’s worden opgevoerd: „Dat is enorm leuk! Elke zomer bouwen ze daar een tent middenin een weiland. Die tent is deels open, dus het weiland is het decor. Je ziet de koeien die er grazen en de zwaluwen vliegen om je heen.”

De sfeer en vooral de locatie maken het volgens Berber ‘onwijs gaaf’: „Als je aan opera denkt, denk je aan een groot operahuis met alles erop en eraan. In Spanga doen ze het met ‘niets’, bouwen ze echt alles zelf op. Ze werken daar ontzettend hard om er een mooie productie van te maken.”

Volgens Berber Vis gebeurt er van alles op het gebied van opera in de Randstad en in het zuiden van het land, maar blijft het noorden en ook Flevoland enigszins achter: „En Spanga ligt net niet in Flevoland, maar het is wel heel dichtbij. Het loont zeker de moeite om te komen kijken en luisteren!”

Informatie

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 6 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 6 uur geleden