Afbeelding
Aangeleverd

Energie besparen in Dronten: wat zijn de mogelijkheden?

Partnerbijdrages

De gemeente Dronten vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom stimuleert zij woningeigenaren en huurders om energiebesparende maatregelen te treffen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor de portemonnee van de bewoners. Hoe kunnen huurders en woningeigenaren in Dronten energie besparen in hun woning?

Woningisolatie

Isolatie is de basis van duurzaam wonen. Als een woning niet goed geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren via de muren en het dak. Er moet dan meer gestookt worden om de woning aangenaam te houden. Dit resulteert in een hogere energierekening. Als woningeigenaren de spouwmuren van hun hoekhuis isoleren, dan besparen zij hiermee gemiddeld € 550,- per jaar op de energierekening. Het isoleren van de woning is een behoorlijke investering. Gelukkig kunnen particulieren gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Als mensen minimaal twee isolatiemaatregelen treffen, dan krijgen zij 20 procent van de investeringskosten terug.

Overstappen op duurzaam verwarmen

Dronten en de rest van Nederland moet in uiterlijk 2050 van het aardgas af zijn. Dit is nodig om klimaatverandering binnen veilige grenzen te houden. Dat betekent dat we onze woningen op een andere, duurzame manier gaan verwarmen. Dat kan met behulp van een warmtepomp of met stadsverwarming. Helaas valt nu nog niet te zeggen hoe dit er in de toekomst precies uit zal zien. Dat kan per wijk verschillend zijn. Om woningeigenaren te stimuleren om alvast vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting, kunnen zij vanuit de ISDE een tegemoetkoming krijgen voor een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

Investeren in energiezuinige apparaten

Door te investeren in energiezuinige, huishoudelijke apparaten kunnen huishoudens elk jaar tot honderden euro’s besparen aan energiekosten. Daarnaast helpen zij het klimaat een handje. Zo is er sinds een aantal jaar een nieuwe wasdroger op de markt: de warmtepompdrogers. Deze apparaten verwarmen de lucht met een andere techniek dan de ‘normale’ wasdroger. De warmtepompdroger is tot wel 40 procent zuiniger dan de traditionele droger. De warmtepompdroger is wel iets duurder dan zijn voorganger. Daarnaast duurt het iets langer voordat de was klaar is. Ook met een nieuwe koel-vriescombinatie kunnen bewoners veel energie besparen. Een apparaat van ongeveer 15 jaar oud met gemiddelde inhoud verbruikt ongeveer 450 kWh aan energie, terwijl de nieuwe energiezuinige koel-vriescombinaties aan slechts 150 kWh genoeg hebben. Dat houdt in dat nieuwe apparaten 70 procent zuiniger zijn. Wie wil weten of zijn apparaten energiezuinig zijn, leent daarvoor eenvoudig een meter bij het Energieloket.

Plaats zonnepanelen op het dak

Aangezien stroom de komende jaren waarschijnlijk alleen maar duurder wordt, is het slim om te investeren in zonnepanelen. Op deze manier wekken woningeigenaren zelf hun groene stroom op en zijn zij minder afhankelijk van de (stijgende) prijzen van de energieleverancier. De panelen worden steeds goedkoper, waardoor de bewoners de investering al binnen zeven tot tien jaar hebben terugverdiend. Bovendien stijgt de waarde van de woning. Het is mogelijk om de 21 procent btw die betaald wordt over de aanleg en aanschaf van de zonnepanelen, terug te vragen aan de Belastingdienst.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 2 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 2 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 3 uur geleden