Frans van Varik bij de Zuiderzeeronde.
Frans van Varik bij de Zuiderzeeronde. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Vijf dagen vantevoren weet organisatie nog niet of Zuiderzeeronde mag doorgaan

Sport

BIDDINGHUIZEN - De Zuiderzeeronde is in iets meer dan een jaar tijd al drie keer afgelast. Voor komende zaterdag leek alles in kannen en kruiken, totdat Mark Rutte nieuwe coronamaatregelen voor evenementen afkondigde. Deze kunnen alsnog roet in het eten gooien. Vijf dagen vantevoren wacht organisator Frans van Varik in spanning of hij groen licht krijgt.

Wielervereniging De IJsselstreek heeft alle noodzakelijke vergunningen van de gemeenten en de provincie binnen. Van Varik tast echter nog in het duister of de beperkingen voor evenementen voor de Zuiderzeeronde gelden. „De vraag is: zijn wij een sportwedstrijd of zijn we een evenement?”

Pijn in de buik

Mocht de overheid de Zuiderzeeronde als een evenement zien, dan is afgelasting nog steeds mogelijk. „Het is serieus spannend”, erkent Frans van Varik, „Ik heb er pijn in de buik van!”

„We waren er 200% van overtuigd dat het kon doorgang. Maar met de nieuwe maatregelen voor evenementen is het de vraag. Een voetbalwedstrijd gebeurt op het voetbalveld, een wielerwedstrijd is op de openbare weg. Wij hebben een vergunning nodigt en dat noemen ze een ‘evenementenvergunning’. Als het een sportwedstrijd is, mag het doorgaan. Is het een evenement, dan zijn er serieuze voorwaarden aan verbonden.”

Voor niks?

„We doen net alsof alles doorgaat”, lacht Frans van Varik als een boer met kiespijn, „Ik heb zojuist nog bloemen besteld in Dronten. Maar bij alles wat je doet, denk je: doe ik het niet voor niks?”

De organisator gaat er van uit dat hij uiterlijk dinsdag uitsluitsel krijgt. „Ze zullen ons toch niet laten spartelen tot donderdag? De maatregelen zijn sinds het afgelopen weekeinde van kracht. Die veranderen niet meer tussen nu en zaterdag. Dus ik ga ervan uit dat we snel iets horen.”

Drie keer afgelast

Vorig jaar werd de Zuiderzeeronde eerst afgelast vanwege corona en later omdat er niet voldoende politie beschikbaar was. Dit jaar stond de wedstrijd eerst in maart gepland en is het vanwege corona verplaatst naar 17 juli. „Als het nou wéér niet doorgaat, dan word ik er wel lichtelijk moedeloos van.”

De organisatie had heel bewust al niet te veel reclame gemaakt voor de wedstrijd. Het is één van de eerste wielerwedstrijden op dit niveau sinds de versoepelingen en De IJsselstreek organiseert het vooral voor de sporters. Om problemen met coronaregels te voorkomen is het publiek niet nadrukkelijk uitgenodigd.

Programma

Mocht het toch doorgaan, dan is om zaterdagmorgen om half tien de start voor de junioren. Vanaf Flevonice rijden zij vijf rondes over ‘boerenwegen’ ten zuiden van Biddinghuizen. Om twee uur starten de elite en beloften voor twee grote ronden door Oostelijk Flevoland.

De junioren rijden zonder politiebegeleiding, waarbij het verkeer alleen met de renners mee mag rijden. „Dat is uniek, want met zulke grote afstanden is dat nog nooit gebeurd”, aldus Frans van Varik. ’s Middags wordt het peloton wel begeleid door politiemotoren.

Zuiderzeeronde

Parcours

Het rondje voor de junioren.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 2 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 2 uur geleden