VVD-wethouder Ton van Amerongen.
VVD-wethouder Ton van Amerongen. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Gemeente Dronten kan nieuw gat in de begroting dichten met geld voor jeugdhulp

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten krijgt de komende jaren 6 miljoen euro minder van het Rijk dan verwacht. Dat wordt gecompenseerd door extra geld voor de jeugdzorg. Dronten heeft maar een klein deel van dat geld nodig voor de jeugd. De rest gebruiken B en W om de begroting sluitend te krijgen.

In mei heeft het Rijk de actuele overzichten gestuurd met bedragen die de gemeenten tegemoet kunnen zien. Voor de komende jaren krijgt de gemeente minder dan waarmee wethouder Ton van Amerongen rekening hield. Dat bedrag loopt op tot 1,6 miljoen euro in 2025 en in totaal gaat het om 6 miljoen.

Jeugdzorg

Die tegenvaller wordt voor een belangrijk deel gecompenseerd door een uitspraak van een landelijke arbitragecommissie. Die bepaalde dat het Rijk de gemeenten moet compenseren voor het tekort voor de jeugdzorg (zie video). Het kabinet heeft dat advies voor 2022 overgenomen en dat levert de gemeente Dronten 3 miljoen euro op.

Dronten heeft voor dit jaar een tekort van 9 ton op het sociaal domein, waar de jeugdzorg deel van uitmaakt. Met die 3 miljoen kan dat tekort volledig worden weggepoetst. De overblijvende 2,1 miljoen is voor het sluitend maken van de begroting. Wethouder Van Amerongen hoopt dat het Rijk ook voor de komende jaren extra geld beschikbaar stelt voor de jeugdzorg.

.


Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 3 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 3 uur geleden