Voor bijna 60% van werkgevers in Flevoland dreigt terugbetaling noodhulp NOW

Algemeen

DRONTEN - Tot nu toe heeft bijna 60% van de werkgevers in Flevoland de definitieve berekening van de NOW-tegemoetkoming nog niet aangevraagd. Dat blijkt uit onderzoek van het UWV.

„37% van de werkgevers weet niet dat zij zélf de definitieve berekening van hun NOW-tegemoetkoming moeten aanvragen”, aldus het UWV, „Het is raadzaam daar alert op te zijn, want de deadline voor het definitief vaststellen van de hulp in de eerste aanvraagperiode NOW nadert. Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot.”

264 werkgevers in Dronten

Van begin april tot eind mei 2020 vroegen 264 werkgevers uit de gemeente Dronten via de NOW-regeling een tegemoetkoming in hun loonkosten aan. Daarbij ging het opgeteld om 10 miljoen euro. „Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces”, benadrukt het UWV, „Aanvragers moeten nu ook nog zelf de berekening aanvragen om het definitieve steunbedrag te bepalen.”

Janet Helder, bestuurslid bij UWV: „Er is nog tijd. Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico dat ze straks in de problemen komen. Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en je dus je hele voorschot moet terugbetalen. Dat willen we voorkomen.” Zij noemt het zorgwekkend dat bijna 60% het nog niet gedaan heeft.

Bedrijven met NOW-subsidie in gemeente Dronten