Hannie Straathof
Hannie Straathof Sandra Gordijn

Hannie Straathof’s creativiteit kent geen grenzen: „Kan niet bestaat niet”

Cultuur

(door Tini Muller)

DRONTEN - Hannie Straathof is schilder. Enkele schilderijen van haar hangen in de winkel van het Kunst Collectief Dronten. Ze geeft de voorkeur aan schilderen wat ze leuk vindt, vooral beelden uit de natuur. Ziet ze iets wat haar aandacht trekt, dan maakt ze foto’s die ze als inspiratie gebruikt voor haar schilderijen.

Hannie is geboren op Ameland en kwam in 1970 in Dronten terecht aan de Wisentweg op een akkerbouwbedrijf. Met kinderen en meehelpen op het bedrijf heb je genoeg te doen, maar op een gegeven moment besloot ze een schriftelijke LTI-cursus tekenen te volgen. Toch ging ze een andere kant op met haar creativiteit.

Kwekerij

Begonnen met het stekken van plantjes zette ze op een stuk grond van de boerderij zelf een kwekerij op met heesters, coniferen en vaste planten. Eerst kweekte ze zelf alles, maar het liep uit de hand, zodat ze later ook naar de veiling moest.

Plantjes hebben potten of schalen nodig. Ze maakte ze zelf van beton en oude draineerbuizen. Ook maakte ze van beton drinkwaterschalen voor vogels, onder andere met behulp van rabarberbladen. Ze maakte veel meer, want Hannie is Hannie niet als ze niet doet wat er in haar opkomt en wat men van haar vraagt.

Geen grenzen

Haar creativiteit kent geen grenzen. Ze heeft zichzelf van alles aangeleerd. Ze maakte mooie stevige houten bedden voor haar kinderen. En op de houtdraaibank allerlei soorten knopjes en zelfs een kast voor een hangklok.

Omdat mensen erom vroegen, gaf ze verschillende cursussen, onder andere in spinnen. Ze maakte daarvoor zelf een serie spinnenwielen.

In de RK-kerk zijn in de kersttijd jaarlijks de 30 centimeter grote beelden te zien, waarvoor ze eerst zelf de mallen maakte. De aankleding gebeurde door anderen in groepsverband, wat aanleiding was voor het geven van een cursus in het maken van kleine kerststalletjes.

Hannie vindt het heerlijk mensen in algemene zin te stimuleren en kennis door te geven. Kijken, luisteren, handen laten wapperen, dingen maken. ‘Kan niet bestaat niet’, is haar motto. Ze zegt: „Ik viel van ’t een in ’t ander.”

Schilderijen

In 2001 verliet ze de boerderij en verhuisde naar Dronten. In 2005 begon ze schilderijen te maken, eerst met pastelkrijt en acryl. Hannie Straathof volgde lessen bij meerdere kunstenaars en stapte over op olieverf.

Ze geeft de voorkeur aan schilderen wat ze leuk vindt, vooral beelden uit de natuur. Ziet ze iets wat haar aandacht trekt, dan maakt ze foto’s die ze als inspiratie gebruikt voor haar schilderijen. Daar maakt ze weer foto’s van om ansichtkaarten te maken.

Enkele schilderijen van haar hangen in de winkel van het Kunst Collectief Dronten aan De Kiel in winkelcentrum Suydersee.

Kunstcollectief Dronten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.